Gunter Willekens

Nieuw modern weerstation in Balen: “Gegevens gebruiken om weerschade aan te geven bij verzekering”  

Aan het nieuwe ontmoetingscentrum van Natuurpunt in Balen is een nieuw, modern weerstation geplaatst waarvan de gegevens meteen online beschikbaar zijn. Het gaat dan om temperatuur, maar ook om luchtvochtigheid en om hoeveel neerslag er gevallen is. “Als boeren schade oplopen door extreem weer, kunnen ze onze gegevens gebruiken om bij de verzekering aan te kloppen”, vertelt lokale weerman Gunter Willekens. 

Het nieuwe, ultramoderne weerstation aan het ontmoetingscentrum “De Beekprik” in Balen meet alles wat nodig is om een weerbericht op te stellen: van hoeveelheid neerslag tot de luchtdruk. “Extreem weer kunnen we niet voorspellen. Daarvoor moeten computer en mens samenwerken. Wat we wel kunnen meten, is hoe extreem het weer was. Op basis van deze onafhankelijke, lokale gegevens, kunnen boeren bij de verzekering aankloppen”, zegt lokale weerman Gunter Willekens bij Radio2 Start Je Dag in Antwerpen.

Beluister hieronder het gesprek met Willekens.

Het weerstation gaat ook gebruikt worden om schoolkinderen rond te leiden. “Het is belangrijk dat kinderen meer informatie krijgen rond de klimaatopwarming. Zo zijn ze zich bewust van de gevolgen voor natuur en voor zichzelf. 

Meest gelezen