Ondanks rijverbod toch achter het stuur kruipen? Politie en parket Antwerpen houden overtreders strenger in de gaten

De politie en het parket van Antwerpen gaan bestuurders die ondanks een rijverbod toch achter het stuur kruipen meer en beter opsporen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gemiddeld 85 procent een rijverbod naast zich durft neer te leggen. "Ze hebben dan dikwijls het excuus dat het maar voor eventjes was, maar uiteraard kunnen we dat niet tolereren", zegt Wouter Bruyns van de politie. 

"Na onderzoek hebben we gezien dat bijzonder veel mensen met een rijverbod toch nog met de auto rijden", zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. "Die mensen hebben hun straf niet zonder reden gekregen van de politierechter, het is dan ook niet meer dan logisch dat we hen opvolgen en controleren."

De cijfers liegen er niet om, maar liefst 85 procent van de mensen met een rijverbod legt dat al wel eens naast zich. "Bij controles horen we regelmatig het excuus dat het maar voor eventjes was", reageert Bruyns. "Veel mensen gebruiken bovendien ook vaak de auto van een familielid of vriend omdat ze dan veronderstellen dat ze minder makkelijk opgespoord kunnen worden." 

Op de vraag hoe hardleerse bestuurders zullen opgespoord en aangepakt worden, wil Bruyns niet in detail gaan. "Dat gaan we niet verklappen, maar het spreekt voor zich dat we meer controles gaan doen en ook gebruik gaan maken van onze ANPR-camera's. We gaan ook extra aandacht hebben voor mensen die in een auto rijden die niet van hen is. Trouwens, wie zijn auto uitleent aan iemand die een rijverbod heeft, is even strafbaar en kan dus evengoed een proces-verbaal krijgen.", besluit Bruyns.

Meest gelezen