Studenten en docenten Mobiliteitswetenschappen nemen intrek in gerenoveerde Witte Kazerne in Hasselt

De Universiteit Hasselt huist vanaf nu ook voor een stuk in de Herkenrodekazerne, aan de Maastrichterstraat in de Hasseltse binnenstad. Studenten van de opleiding Mobiliteitswetenschappen hebben hun eerste les achter de rug in het nieuwe gebouw.

Studenten van de eerste bachelor Mobiliteitswetenschappen hebben een eerste keer les gekregen in de gerenoveerde Witte Kazerne in de Meldertstraat, dat is een deel van de Herkenrodekazerne aan de Maastrichterstraat. De opleiding Mobiliteitswetenschappen en het IMOB (Instituut voor Mobiliteit) zijn van het Wetenschapspark in Diepenbeek verhuisd naar de Hasseltse binnenstad.

Moderne uitrusting

In de kelder van de Witte Kazerne bevinden zich de praktijkruimtes van de opleiding en het IMOB. Dat zijn rijsimulatoren waar verkeerssituaties nagebootst kunnen worden voor onderzoek zonder dat echte weggebruikers gevaar lopen, denk bijvoorbeeld aan de reactietijd van automobilisten bij een zebrapad. 

Er zijn ook douches en een badkamer voorzien in de kelder. Die kunnen gebruikt worden door personeel dat met de fiets naar het werk komt. Ook deelnemers kunnen er gebruik van maken wanneer ze bijvoorbeeld elektroden op het hoofd hebben gehad na onderzoek naar de hersenactiviteit. Daarvoor wordt er eerst een gel op het hoofd gesmeerd.

De studenten van de eerste bachelor voelen zich alvast thuis in het nieuwe gebouw. "Leuk dat het gebouw op deze manier een herbestemming krijgt", vindt Emiel Cosemans. "Toch is het gebouw heel modern uitgerust: het viel mij op dat er veel nieuwe technologie aanwezig is, de lichten zijn automatisch en kunnen gedimd worden en de stopcontacten zijn in de vloer verwerkt. Er is duidelijk goed over nagedacht." 

Al mist hier en daar nog wat decoratie, vindt Ruud Bex: "Ik mis nog een beetje gezelligheid, maar het ziet er wel al heel netjes uit." Ruud is een Nederlandse student die op kot zit in Diepenbeek. Hij moet een kwartiertje fietsen om naar de les te komen, maar de Hasseltse binnenstad heeft ook voordelen: "Na de les kan je een biertje drinken op het Kolonel Dusartplein."

Rectoraat binnenkort ook in Poortgebouw

Ook administratieve diensten van de UHasselt verhuizen van de Groene Boulevard naar de Herkenrodekazerne. Als laatste is het rectoraat aan de beurt, dat verhuist naar het monumentale poortgebouw, maar die verhuizing is pas over enkele maanden gepland.

Meest gelezen