Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Rechter geeft Elon Musk tot 28 oktober om overnamedeal met Twitter af te ronden

De rechter die belast is met het geschil tussen Twitter en Elon Musk geeft de rijkste man ter wereld tot 28 oktober de tijd om het bedrijf te kopen. Na een maandenlang welles-nietesspelletje toonde de Tesla-topman zich maandag alsnog bereid om Twitter over te nemen voor het afgesproken aankoopbedrag van 44 miljard dollar. Bij Twitter willen ze eerst boter bij de vis zien en laten ze de rechtszaak tegen Musk voorlopig niet vallen. De rechter heeft de zaak nu tot 28 oktober op pauze gezet.

Eind april aanvaardde de raad van bestuur van Twitter een overnamebod van de rijkste man ter wereld, Elon Musk. De excentrieke topman van onder meer Tesla had er 44 miljard dollar voor over om de nieuwe eigenaar te worden van een van de grootste en meest invloedrijke communicatieplatformen ter wereld.

De weg naar de overname was weinig fraai te noemen, maar wat volgde was een minstens even "boeiend" schouwspel. Eind mei, enkele weken nadat de deal beklonken was, zette de miljardair de overname "on hold" en in juli verbrak hij de deal helemaal. De reden: volgens hem is Twitter te vaag over het aantal valse profielen op het platform en dat aantal is van invloed op de winstgevendheid van Twitter, omdat dergelijke accounts niet reageren op advertenties.

Het aandeel van Twitter verloor 12 procent in de eerste dagen nadat Musk had verklaard dat hij het bedrijf niet meer wilde overnemen en dus trok het bedrijf naar de rechtbank. Volgens Twitter verstoorde Musk de werking van het bedrijf en vernietigde hij aandeelhouderswaarde door de deal op te blazen. Twitter wil hem via de rechtbank dwingen het akkoord na te leven.

Musk verandert opnieuw van mening, rechtszaak wordt gepauzeerd

Die rechtszaak in de Amerikaanse staat Delaware zou op 17 oktober van start gaan, maar afgelopen maandag kreeg de overnamesoap een nieuwe wending. Musk toonde zich plots toch bereid om de deal na te leven, voor het afgesproken bedrag. Op voorwaarde dat hij de nodige fondsen bijeen zou krijgen en als Twitter de rechtszaak zou laten vallen.

"De meeste analisten waren het erover eens dat Musk de rechtszaak waarschijnlijk zou verliezen en Twitter toch zou moeten kopen", verklaarde VRT NWS-journalist Bram Vandeputte eerder deze week de opvallende ommezwaai.

Bij Twitter zelf zijn ze niet overtuigd van de goede intenties van de rijkste man ter wereld. Het feit dat hij uitstel zou gevraagd hebben aan de rechtbank tot 28 oktober om de "fondsen bijeen te krijgen voor de deal", sterkt hen in het vermoeden dat het om een nieuw vertragingsmanoeuvre gaat. Het bedrijf zet dan ook gewoon door met de rechtszaak. 

Bekijk - Bram Vandeputte: "Twitter wil 100% garantie en wil voorlopig de rechtszaak nog niet uitstellen"

Videospeler inladen...

De rechter in Delaware die belast is met de zaak heeft op vraag van Musk nu besloten de rechtszaak te pauzeren. "Indien de transactie tegen tot 28 oktober niet is afgerond, dienen de partijen per e-mail contact met mij op te nemen om data te verkrijgen voor een proces in november", aldus rechter Kathaleen McCormick.

Het blijft momenteel nog koffiedik kijken of Musk de nodige fondsen op tijd zal kunnen vrijmaken en of de deal er effectief komt. De topman van Tesla zou dit jaar al voor meer dan 15 miljard dollar Tesla-aandelen verkocht hebben, "voor het geval Twitter de deal zou doorduwen", maar zou voor een deel van de financiering ook leunen op andere grote investeerders. 

Meest gelezen