AFP or licensors

Rapport van wetsdokter bevestigt officiële versie van regime in Iran: Mahsa Amini (22) stierf niet door politie-optreden

De Iraanse overheid heeft een medisch rapport vrijgegeven, waaruit moet blijken dat de 22-jarige Mahsa Amini niet gestorven is na mishandeling door de zedenpolitie. Haar dood zou alleen het gevolg zijn van een aangeboren medisch probleem. De jonge vrouw overleed enkele dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie. Het zorgde voor een golf van protest, die door het regime bloedig wordt onderdrukt. 

"De dood van Mahsa Amini is niet veroorzaakt door slagen op het hoofd en op vitale organen", staat in het rapport van de forensische onderzoekers. Er wordt wel een verband gelegd met "een chirurgische ingreep voor een hersentumor op 8-jarige leeftijd". Het rapport maakt melding van een meervoudig orgaanfalen, veroorzaakt door een tekort aan toestroom van zuurstof naar de hersenen.

Amini, een 22-jarige Iraanse van Koerdische afkomst, stierf op 16 september, drie dagen nadat de zedenpolitie haar had opgepakt, omdat er een haarlok onder haar sluier uit kwam. Dat is een inbreuk op de islamitische kledingsvoorschriften. 

Ooggetuigen van haar arrestatie, actievoerders en ook haar familie hebben een andere versie van de feiten. Ze zeggen dat Amini is overleden omdat de politie haar heeft mishandeld vlak na haar arrestatie. Amini zou ook een zware slag op het hoofd hebben gekregen. Officieel wordt dat nu tegengesproken, door het rapport van de lijkschouwer.

Wereldwijde aandacht

Het overlijden van Amini leidde tot een golf van protest in Iran. Vrouwen kwamen er op straat zonder hoofddoek en sneden haarlokken af. Het protest kreeg ook navolging in het buitenland, en heeft intussen wereldwijde aandacht gekregen. 

Ondanks het harde optreden van de Iraanse politie - de oppositie heeft het intussen over meer dan vierhonderd doden, waarvan 138 geïdentificeerd zijn - blijft het protest voortduren. In tientallen steden wordt gedemonstreerd, ook volgend weekend worden weer manifestaties verwacht. 

Er worden ook slogans geroepen zoals "dood aan de dictator", een verwijzing naar de hoogste leider, ayatollah Khamenei. Sinds de huidige conservatieve president Ebrahim Raisi aan de macht is, lijkt de zedenpolitie nog strikter toe te zien op de religieuze kledingvoorschriften. 

Maar het blijft moeilijk om een precies beeld van de toestand te krijgen. Ook tientallen verslaggevers en fotografen zijn gearresteerd, en bovendien worden sociale media lamgelegd.

De staatstelevisie brengt niet alleen nieuws over het rapport van de wetsdokters, er worden ook beelden getoond van de jonge vrouw, terwijl ze verzorgd wordt in een politiekantoor. Maar van haar arrestatie noch haar transport naar de cel zijn er beelden vrijgegeven. De advocaten van de familie hebben al een klacht ingediend bij het Iraanse gerecht. Zij vragen dat alle foto's en beelden worden vrijgegeven, ook die van haar transport en behandeling in het politiekantoor. 

Meest gelezen