Foto: Radio 2

Team Tornado wint BK Pompoenschieten met schot van 387 meter: "Jammer dat we ons record niet konden breken" 

In Kasterlee vond zondag het BK Pompoenschieten plaats. Team Tornado van organisator Hans Dierckx wist de overwinning binnen te halen. "Het record is 463 meter, maar we zijn maar aan 387 meter geraakt. De pompoenen vlogen stuk en we weten niet waarom." 

Op een groot terrein aan Vorsel in Kasterlee werd zondag het Belgisch kampioenschap pompoenschieten gehouden. Deelnemers probeerden met een zelfgemaakte katapult een pompoen zo ver mogelijk te laten vliegen. "Er zijn wel enkele spelregels", benadrukt Hans Dierckx van de organisator VVV Kasterlee en zelf lid van Team Tornado. "Als je luchtdruk gebruikt om je katapult af te laten gaan, val je buiten categorie. Hetzelfde geldt voor teams die bevroren pompoenen gebruiken. Springstoffen zijn verboden. Het moet absoluut veilig verlopen." 

De westrijd zelf is volgens Dierckx de beloning van hard werken. "Ons team telt vijf leden. Wij hebben alles samen zo'n 500 uur aan onze katapult gewerkt. Het belangrijkste onderdeel is het pinnetje. Dat is het punt waar je koord de pompoen loslaat. Als je de katapult laadt, moet je dat bijstellen.  Afhankelijk van de snelheid en de kracht die op het toestel inwerken, moet je je pompoen immers sneller of trager loslaten." 

Geen nieuw record

Die pompoenen zijn dus liefst niet bevroren. Maar het zijn wel speciale exemplaren. Er wordt geschoten met Spaanse pompoenen omdat die eirond en bijgevolg ook aerodynamischer zijn. 

De speciale Spaanse pompoenen Foto: Radio 2

Zondag konden die speciale pompoenen echter geen nieuw Belgisch record produceren. "Het huidige record staat op 463 meter. Vandaag zijn we slechts aan 387 meter geraakt. We staan  voor een raadsel omdat we met dezelfde pompoenen gisteren 450 meter haalden. Vandaag vlogen ze echter stuk en geraakten ze dus zover niet", zucht Dierckx. 

Foto: Radio 2
Foto: Radio 2

Meest gelezen