Onderwijs vlamt mee tegen kansarmoede: inspiratieavond 

Een op acht Vlamingen wordt in kansarmoede geboren. Wat betekent dit en hoe ga je er best mee om in de klas? Op deze pagina vind je interessant lesmateriaal. En we houden je op de hoogte over toekomstige inspiratieavonden rond de thema's armoede en sociale uitsluiting.

Kansarmoede was het centrale thema van De Warmste Week 2022, de jaarlijkse solidariteitsactie van VRT. Naar aanleiding daarvan hebben we deze pagina gemaakt, in samenwerking met Klasse, Krijt vzw, Netwerk tegen Armoede en Welzijnszorg. Het onderwerp blijft immers de samenleving en het onderwijs beroeren. 

Kansarme kinderen hebben het vaak lastig op de schoolbanken. Ze zijn het slachtoffer van dalende prestaties voor rekenen, taal en lezen. Daarnaast hebben ze meer stress, worden ze uitgesloten of gepest en zijn ze vatbaarder voor schooluitval en het watervalsysteem. Redenen genoeg om dit thema bespreekbaar te maken op school en in de klas.

Interessant materiaal

Om het thema in de klas aan bod te laten komen, zijn er explainers van KLAAR beschikbaar over het thema kansarmoede, die nauw aansluiten bij bestaand lesmateriaal van de partners. Waarom wordt armoede afgebeeld als een web? Wat doet armoede met een mens? En hoe kan je iemand die in armoede leeft helpen? KLAAR zorgt - in samenwerking met Welzijnszorg - voor heldere, korte filmpjes met wat humor, op maat van de leerlingen. Klik hier om de filmpjes te bekijken. 

Naast de explainers biedt VRT ook getuigenissen aan van jongeren die opgroeien in kansarmoede met een duidelijke link naar het onderwijs. Welke impact kan je hebben als leerkracht en klasgenoot? Wat helpt echt en wat komt verkeerd aan bij jongeren in armoede? Deze getuigenissen kwamen tot stand in samenwerking met het Netwerk tegen Armoede en Betonne Jeugd. Klik hier om de filmpjes te bekijken.

Daarnaast werkt Klasse aan een gespreksvorm om het thema op schoolniveau, in de leraarskamer, bespreekbaar te maken. Hierover leer je meer tijdens de inspiratieavond!

Inspiratieavonden

In het najaar van 2022 organiseerden de verschillende partners een inspiratieavond rond dit thema in Hasselt en Antwerpen. Deze zijn specifiek gericht op onderwijsprofessionals, met inspirerende en prikkelende lezingen, getuigenissen en workshops die de drie niveaus binnen het onderwijs behandelen: leerlingen, leerkrachten en het beleid. Het was telkens een razend interessante avond voor al wie in het onderwijs staat en het thema genegen is. 

Wil je er volgende keer zelf bij zijn? Hou dan deze pagina in de gaten of schrijf je in op de Onderwijsnieuwsbrief. We plannen namelijk nog gelijkaardige avonden in Gent en Brussel.

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van de inspiratieavonden in Hasselt en Antwerpen, en lees daaronder verder.

Partners

Welzijnszorg vzw bestrijdt armoede en sociale uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. Hiervoor zet ze jaarlijks een grootschalige campagne op, telkens vanuit een andere invalshoek. 

Klasse is een multimediaal onderwijsmagazine voor leraren en scholen. De missie: onderwijsprofessionals informeren, versterken, waarderen, activeren en verbinden.

Krijt vzw ondersteunt scholen en hun partners zodat alle leerlingen in armoede of kwetsbare posities gelijke kansen krijgen. De organisatie begeleidt scholen bij het ontwikkelen van een bewust armoede- of kostenbeleid.

In het Netwerk tegen Armoede werken 61 verenigingen samen om armoede en sociale uitsluiting uit te bannen. In de verenigingen nemen mensen in armoede op alle niveaus het woord. Met kennis en ervaring van mensen in armoede stapt Netwerk tegen Armoede naar het beleid. Rond heel wat thema's (onder meer inkomen, wonen, werk, onderwijs, gezondheid, cultuur, ...) gaat het Netwerk tegen Armoede op zoek naar ervaringen van mensen in armoede. Met die kennis gaan mensen binnen het Netwerk aan de slag en lanceren ze voorstellen en acties voor een beleid dat armoede voorkomt en wegwerkt. Bovendien is het Netwerk tegen Armoede de vaste gesprekspartner van de Vlaamse overheid over alles wat met armoedebestrijding te maken heeft.

vzw Vrienden van het Huizeke is een Brusselse vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. Deze vzw is lid van het Netwerk tegen Armoede.

Odisee, dat 25 bacheloropleidingen, 8 graduaatsopleidingen en diverse vervolgopleidingen aanbiedt, is dé co-hogeschool - waarbij 'co' staat voor samen. De hogeschool wil dat studenten, docenten, onderzoekers, bedrijven en de maatschappij samen werken aan haar onderwijsproject. Ze bundelt haar krachten om de complexe uitdagingen van vandaag aan te pakken – in de hogeschool én op de werkvloer bij onze partners. Bij Odisee, dat meer dan 10.000 studenten en 1.400 personeelsleden telt, denken en doen we zoveel mogelijk in co. Odisee heeft campussen in Brussel, Schaarbeek, Dilbeek, Aalst, Sint-Niklaas en Gent.

Meest gelezen