Onderwijs vlamt mee tegen kansarmoede: inspiratieavond 

Een op acht Vlamingen wordt in kansarmoede geboren. Wat betekent dit en hoe ga je er best mee om in de klas? Dat ontdek je op de inspiratieavond op 19 december in  Hogeschool PXL in Hasselt. VRT slaat daarvoor de handen in elkaar met Klasse, vzw Krijt, Netwerk tegen Armoede, Welzijnszorg en SAAMO. Verwacht je aan een avond vol interessante gesprekken en workshops, ideaal voor al wie het thema armoede en sociale uitsluiting bespreekbaar wil maken in de leraarskamer en in de klas. Schrijf je in via de link in het artikel! 

Kansarmoede is het centrale thema van De Warmste Week 2022, de jaarlijkse solidariteitsactie van VRT. Het is een onderwerp dat de samenleving beroert, ook het onderwijs. Kansarme kinderen hebben het vaak lastig op de schoolbanken. Ze zijn het slachtoffer van dalende prestaties voor rekenen, taal en lezen. Daarnaast hebben ze meer stress, worden ze uitgesloten of gepest en zijn ze vatbaarder voor schooluitval en het watervalsysteem. Redenen genoeg om dit thema bespreekbaar te maken op school en in de klas.

Inspiratieavond Hasselt

Op maandag 19 december organiseren de partners een inspiratieavond voor onderwijsprofessionals, met inspirerende en prikkelende lezingen, getuigenissen en workshops die de drie niveaus binnen het onderwijs behandelen: leerlingen, leerkrachten en het beleid. Het wordt een razend interessante avond voor al wie in het onderwijs staat en het thema genegen is. 

 

PROGRAMMA

18.30u: welkom!

18.40u: theatermonoloog door ervaringsdeskundige Marino Nevejans, tweedejaarsstudent van de PXL 

19.10u: cijfermateriaal en situatie provincie Limburg door Kris Dom van Welzijnszorg

19.20u: oudergetuigenis door Suzanna en Liza van Onder Ons vzw uit Sint-Truiden

19.40u: korte voorstelling workshops

19.50u: pauze

20.00u: eerste workshop

20.45u: tweede workshop

21.30u: netwerkmoment

22.00u: einde, maar er is nog heel veel sfeer bij De Warmste Week in het stadspark van Hasselt!

keuze uit volgende workshops:

  • Dialoogtafel 'Kunnen we samen babbelen?' door OnderOns vzw (Netwerk tegen Armoede)
  • Kostenbewust handelen in het basis- en secundair onderwijs (vzw Krijt)
  • Test de teamtool van Klasse en ontdek hoe armoedebewust jij en je school zijn. De teamtool krijg je mee om samen met je collega's uit te zoeken wat jullie al goed doen, wat beter kan, en welke concrete acties haalbaar zijn.
  • Lesmateriaal Pola voor het secundair onderwijs zet armoede bovenaan op de klasagenda en brengt alle levensdomeinen van het armoedeweb binnen in de leefwereld van je leerlingen. Via de explainers van KLAAR van VRT maken we alles nog concreter. Ook stellen we onze nieuwste methodiek "de buurtwandeling" uitgebreid aan jullie voor. De lessen zijn geschikt voor alle studierichtingen en gedifferentieerd per graad. (Welzijnszorg)
  • Lesmateriaal Jordy voor het kleuteronderwijs duikt de wereld in van Jordy. Het jongetje staat symbool voor alle kleuters die opgroeien in armoede. Het laat je een kijkje nemen in het dagelijkse leven van een jongen die opgroeit in een kwetsbaar gezin. Het lespakket bestaat uit een didactische verwerking, vertelplaten en een lied. (Welzijnszorg, Artevelde, Odisee, PXL, AP en KdG)
  • Hoe kunnen we als school mee het verschil maken om een ouder-school relatie uit te bouwen met ouders in maatschappelijk kwetsbare posities? (SAAMO Limburg)

Inspiratieavond Antwerpen

Op donderdag 27 oktober was er al een eerste inspiratieavond in Antwerpen. De aanwezigen spraken van een succesvolle en boeiende avond in de Karel de Grote Hogeschool, onder leiding van VRT NWS-journaliste Sanne Baeck. 

Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van de avond. Lees daarna verder onder de foto's.

Interessant materiaal

Om het thema in de klas aan bod te laten komen, lanceren we na de herfstvakantie explainers van KLAAR over het thema kansarmoede, die nauw aansluiten bij bestaand lesmateriaal van de partners. Waarom wordt armoede afgebeeld als een web? Wat doet armoede met een mens? En hoe kan je iemand die in armoede leeft helpen? KLAAR zorgt - in samenwerking met Welzijnszorg - voor heldere, korte filmpjes met wat humor, op maat van de leerlingen. Klik hier om de filmpjes te bekijken. 

Naast de explainers biedt VRT ook getuigenissen aan van jongeren die opgroeien in kansarmoede met een duidelijke link naar het onderwijs. Welke impact kan je hebben als leerkracht en klasgenoot? Wat helpt echt en wat komt verkeerd aan bij jongeren in armoede? Deze getuigenissen kwamen tot stand in samenwerking met het Netwerk tegen Armoede en Betonne Jeugd. Klik hier om de filmpjes te bekijken.

Daarnaast werkt Klasse aan een gespreksvorm om het thema op schoolniveau, in de leraarskamer, bespreekbaar te maken. Hierover leer je meer tijdens de inspiratieavond!

Partners

Welzijnszorg vzw bestrijdt armoede en sociale uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. Hiervoor zet ze jaarlijks een grootschalige campagne op, telkens vanuit een andere invalshoek. 

Hogeschool PXL wil echte professionals afleveren die beantwoorden aan de X-factor. 

Klasse is een multimediaal onderwijsmagazine voor leraren en scholen. De missie: onderwijsprofessionals informeren, versterken, waarderen, activeren en verbinden.

Krijt vzw ondersteunt scholen en hun partners zodat alle leerlingen in armoede of kwetsbare posities gelijke kansen krijgen. De organisatie begeleidt scholen bij het ontwikkelen van een bewust armoede- of kostenbeleid.

In het Netwerk tegen Armoede werken 57 verenigingen samen om armoede en sociale uitsluiting uit te bannen. In de verenigingen nemen mensen in armoede op alle niveaus het woord. Met kennis en ervaring van mensen in armoede stapt Netwerk tegen Armoede naar het beleid. Rond heel wat thema's (onder meer inkomen, wonen, werk, onderwijs, gezondheid, cultuur, ...) gaat het Netwerk tegen Armoede op zoek naar ervaringen van mensen in armoede. Met die kennis gaan mensen binnen het Netwerk aan de slag en lanceren ze voorstellen en acties voor een beleid dat armoede voorkomt en wegwerkt. Bovendien is het Netwerk tegen Armoede de vaste gesprekspartner van de Vlaamse overheid over alles wat met armoedebestrijding te maken heeft.

SAAMO werkt aan de realisatie van verschillende grond- en mensenrechten, aan sterkere buurten en steden en aan collectief burgerschap, waarbij er tussen mensen een versterkt gevoel van solidariteit is. 

OnderOns is een vereniging in Sint-Truiden waar armen het woord nemen. Mensen kunnen er terecht voor een koffie en een babbel maar er worden ook vormingen georganiseerd.

Meest gelezen