Het Gravensteen, een toeristische attractie in Gent, ter illustratie

Pedro uit Gent maakte jarenlang Russen warm voor Vlaanderen, maar zit nu zonder werk: "Ik denk niet dat het ooit als vroeger wordt"

Pedro Waeghe uit Gent kan zijn job niet langer uitoefenen, want hij maakte Russen warm om naar Vlaanderen te komen. "Het toerisme ligt plat door de oorlog en ik vrees dat ik mijn werk nog lang niet zal kunnen hervatten", vertelt hij op Radio2. Het aantal Russische toeristen in Vlaanderen is dit jaar 93 procent minder dan de voorbije jaren. 

Het aantal Russische toeristen in Vlaanderen is dit jaar spectaculair gedaald. Maar liefst 93 procent minder dan in de voorbije jaren. En dat heeft alles met de oorlog in Oekraïne te maken. Pedro Waeghe uit Gent kan daardoor zijn job bij Toerisme Vlaanderen niet meer uitoefenen zoals vroeger, want het was zijn taak om Russen warm te maken om naar Vlaanderen te komen.  

Hoe ik de Russen naar hier lokte? Met bier, natuurlijk!

Pedro Waeghe van Toerisme Vlaanderen

13 jaar geleden ging Pedro aan de slag bij Toerisme Vlaanderen om een campagne mee op te zetten die het Russisch toerisme moest aanzwengelen. "De cijfers zijn navenant gestegen sinds we daar actief mee bezig zijn", vertelt hij. "Vlaanderen was vooral populair bij de Russische middenklasse uit stedelijke gebieden, zoals Moskou en Sint-Petersburg."

"Hoe ik de Russen naar hier lokte? Niet met vodka, maar met bier", grapt Pedro. "Neenee, met veel kennis van de markt. Bij Toerisme Vlaanderen hebben we mensen die de taal en de cultuur van de Russen kennen en die met de juiste partners contacten hebben gelegd." Pedro is zelf al 46 keer in Rusland geweest. "De eerste keer was tijdens mijn studies. Ik heb vertaler-tolk gestudeerd in Gent."

Russisch toerisme ligt zo goed als plat

Momenteel zijn er 93 procent minder Russische toeristen in Vlaanderen dan de voorbije jaren. "Dat komt natuurlijk door de oorlog. We delen nu geen visa meer uit. En de mensen die nog een geldig visum hadden, die hebben het moeilijk om hier te raken omdat er geen rechtstreekse vliegverbindingen meer zijn. Ze zouden via Dubai of Servië moeten vliegen, maar het aanbod is heel schaars en de prijzen zijn heel hoog", legt Pedro uit. "Toerisme is op dit moment niet echt aan de orde bij de Russen."

Russen kunnen geen reisvisum meer verkrijgen en er is geen rechtstreeks vliegverkeer meer

Pedro Waeghe van Toerisme Vlaanderen

Pedro verricht momenteel ander werk voor Toerisme Vlaanderen en vreest dat dat nog een tijd zo zal blijven, misschien zelfs voor altijd. "Ik denk niet dat ik ooit weer zal kunnen werken voor Rusland zoals vroeger. We voelden het zelfs al voor de oorlog: Rusland werd alsmaar strenger en alsmaar minder democratisch. We zijn toen altijd gewoon blijven verderwerken, maar we zullen dat werk niet zomaar kunnen hervatten. De wondes zijn ondertussen te groot en zullen eerst moeten helen", besluit hij.

Meest gelezen