radio2

Nieuwe kraanwaterroute met streetart in Peer zet het belang van kraantjeswater in de kijker: "Water is noodzakelijk voor ons bestaan"

In Peer opent een nieuwe kraanwaterroute met streetart kunstwerken die begint aan de Drinkuit op de Markt en eindigt aan de waterbron in de stad. De bedoeling van de route is tonen hoe belangrijk kraantjeswater is.

De nieuwe kraanwaterroute in Peer begint aan de Drinkuit op de Markt en loopt verder via het Kattenstraatje, de Bokterstraat en de fietstunnel, tot aan de waterbron in de stad. In die straten kan je bijvoorbeeld muurschilderingen en beschilderde stroomcabines bewonderen. Alle kunstwerken hebben te maken met kraantjeswater. De bedoeling van de route is dan ook om het belang van kraantjeswater te benadrukken. 

“We vinden het zo vanzelfsprekend om water in de winkel te kopen, terwijl kraantjeswater minstens even goed is”, zegt Dirk Colaers, schepen van Gezondheid (CD&V) in Peer. “Het is goedkoper, maar ook gemakkelijker omdat je het niet moet vervoeren. En het vermindert de afvalberg, omdat je geen plastic flessen meer moet weggooien.” 

radio2

Bewustmaken

“Kraantjeswater is gezond en iedereen heeft het nodig. Water is noodzakelijk voor ons bestaan”, benadrukt Colaers. “We willen met deze route mensen bewustmaken hiervan.” De dienst Gezondheid van de stad Peer werkte hiervoor samen met TreePack, een kunstbedrijf dat zich specialiseert in onder andere muurschilderingen, en De Watergroep.

We vinden het vanzelfsprekend om water in de winkel te kopen, terwijl kraantjeswater minstens even goed is

Dirk Colaers, schepen van Gezondheid (CD&V) in Peer

Sam Billen, art director bij TreePack, is de ontwerper van alle kunstwerken, die uiteindelijk samen geplaatst werden met een team van uitvoerende kunstenaars. “Alle kunstwerken hebben het thema kraantjeswater, gaande van het feit dat kraantjeswater gezond is tot het feit dat het goedkoper is dan flessenwater. Als ontwerper ben ik gaan nadenken over de dynamiek die water met zich meebrengt als het stroomt en de waterdruppels. Die twee visuele elementen komen sterk aan bod in de kunstwerken.” 

Waterdruppels

De kraanwaterroute is ook een educatieve wandelroute voor kinderen. Zij kunnen tijdens het wandelen vragen beantwoorden in een invulboekje over kraantjeswater. Enkele leerlingen van de basisscholen De mAgneet, Freinetschool ’t Perenboompje en Leefschool De Uitvlinder testten de kraanwaterroute voor het eerst uit. 

radio2

We kunnen niet zonder kraantjeswater leven, want dan drogen we uit

Sam, één van de leerlingen van de basisschool De mAgneet in Peer

Een paar leerlingen reageren alvast enthousiast: “Het is een wandeltocht van waterdruppeltjes. Als we het juiste aantal geteld hebben, krijgen wij een prijsje. Ik vind de kunstwerken heel mooi”, zegt Ande, één van de leerlingen. “We kunnen niet zonder kraantjeswater leven, want dan drogen we uit”, zegt Sam. “We kunnen ook niet koken zonder kraantjeswater. En het is ook belangrijk voor de natuur", besluit hij.

De kraanwaterroute is vanaf nu voor iedereen toegankelijk.

radio2

Meest gelezen