MARNIK AERTS

Hoe veilig zijn oplaadbare batterijen en wat kun je doen om brand te voorkomen?

"Bel altijd eerst de hulpdiensten en laad je gsm niet in bed." Dat zijn enkele tips die brandpreventiespecialist Tim Renders in VRT NWS Live meegeeft nadat gisteren een batterij van een elektrische fiets brand had veroorzaakt in een woning in Geel, ook al was die niet aan het opladen. "Een batterij kan altijd vuur vatten", zegt Renders. "Maar door je gezond boerenverstand te gebruiken, is de kans op doden en gewonden veel kleiner."

In de garage van een woning in Geel heeft een batterij van een elektrische fiets vuur gevat. Het gezin met drie jonge kinderen raakte niet gewond. De woning heeft wel veel roetschade en is onbewoonbaar. 

Opmerkelijk: de batterij was niet aan het opladen. "Het is niet de eerste keer dat een fietsbatterij vuur vat", zegt brandpreventiespecialist Tim Renders in VRT NWS Live. "We zien dat het kan mislopen tijdens het opladen, maar ook wanneer de batterij niet aan het opladen is en tijdens het fietsen."

Dat kan volgens Renders liggen aan een defecte batterij, maar er zou ook niet genoeg onderzoek gedaan zijn naar de kwaliteit en veiligheid van oplaadbare batterijen in het algemeen. "Doet de gebruiker iets verkeerd? Zitten er kwaliteitsverschillen tussen batterijen? Ligt het aan het merk? We weten eigenlijk niet altijd goed waarom een batterij brand veroorzaakt. Daar zijn niet genoeg data voor", zegt Renders.

Videospeler inladen...

"Wel is het natuurlijk zo dat de grootte van de batterij een impact heeft op de gevolgen. De batterij van bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel of een scheermachine is klein en dus veel minder krachtig. Maar de batterij van een e-sigaret is bijvoorbeeld ook klein, en kan wel vuur vatten in je broekzak. Daartegenover is de batterij van een elektrische wagen natuurlijk enorm. Bij een brand moet de brandweer in dat geval heel de auto onderdompelen in water."

Wat moet je doen bij een brandende batterij?

"Als je een batterij ziet smeulen, moet je altijd eerst de hulpdiensten bellen via het nummer 112 en jezelf en, indien van toepassing, je familie in veiligheid brengen", zegt Renders.

"Er zijn gevallen bekend waarbij mensen met lashandschoenen de batterij hebben vastgenomen en ondergedompeld hebben zonder gewond te raken. Maar je kunt evengoed serieuze brandwonden oplopen en vergiftigd worden door de gassen."

Hoe verklein je het risico op een brand?

"Begin met je gezond boerenverstand te gebruiken", zegt Renders. "Wat wij in België heel slecht doen is de gebruiksaanwijzing van een apparaat lezen. Daarin staan al heel wat tips. Hoelang je mag opladen bijvoorbeeld, of op welke kamertemperatuur."

"Probeer ook altijd overdag en onder een rookmelder te laden, best onder toezicht. Controleer ook de kabels. Als je je smartphone oplaadt, is het ook beter om die op een stenen vloer te leggen in de plaats van op de zetel of in bed. De ondergrond zal een groot verschil maken in de gevolgen. Laat een thuisbatterij ook buiten en niet binnen installeren."

"De conclusie is nu niet dat alle batterijen gaan ontploffen en dat we in gevaar zijn, maar als je je gezond verstand gebruikt, is het risico op doden en gewonden veel kleiner."

Meest gelezen