Utrecht Robin/ABACA

"Een samenzwering van kwaadaardige reptielen": ophef in Nederland over uitspraken van politicus en complotdenker Thierry Baudet

In een recent podcastinterview noemt de Nederlandse politicus Thierry Baudet (Forum voor Democratie) zichzelf "een complotdenker" en "een fan van Poetin". Ook beweert hij dat "we geregeerd worden door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen". Waar komen die ideeën vandaan?

In Nederland is politieke ophef ontstaan over enkele opvallende uitspraken van Tweede Kamerlid Thierry Baudet (Forum voor Democratie) in de podcast "Geopolitics & empire". "Ik ben een complotdenker", zegt hij onder andere. En ook: "Ik geloof dat we geregeerd worden door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen." Politici zouden van dat complot niet op de hoogte zijn, zo beweert Baudet, maar op het wereldtoneel is er één man die het wil bestrijden: de Russische president Vladimir Poetin. Daarom is die volgens Baudet "een held".

Waar komen de denkbeelden van Thierry Baudet vandaan? En meent hij wat hij zegt?

Reptielen

Het is vooral het woord "reptielen" dat in de uitspraken van Baudet eruit springt. Zelf beweert hij dat hij dat niet letterlijk bedoelde. Het zou een "metafoor" zijn voor de harteloosheid en koudbloedigheid van de "globalisten". Die zijn volgens Baudet "een soort onmensen, reptielen, machines, gevoellozen kortom".

Maar het omschrijven van een zogenaamde geheime wereldelite als "reptielen" heeft ook andere connotaties. Het is zelfs een van de bekendste complottheorieën ter wereld, vooral populair geworden door de publicaties en video's van David Icke, een Britse samenzweringstheoreticus die al decennia actief is.

Icke is een voormalige profvoetballer, sportjournalist en politicus voor de Green Party in het Verenigd Koninkrijk. Na een spirituele ontwaking op het einde van de jaren 1980 begint hij boeken te schrijven over wereldwijde samenzweringen en geheime genootschappen. Zijn complottheorieën hebben vaak een antisemitische inslag.

In zijn boek "The biggest secret" (1999) beweert Icke dat bepaalde families van wereldleiders - zoals de Engelse koninklijke familie of de familie Bush - eigenlijk afstammen van gedaanteverwisselende buitenaardse wezens uit het sterrenstelsel Draco. Deze "reptilians" hebben doorheen de menselijke geschiedenis hun bloedlijnen vermengd met die van mensen, beweert Icke.

Dat klinkt allemaal erg onzinnig, maar een enquête uit 2013 onder kiezers in de Verenigde Staten wees uit dat tot 4 procent van hen geloof hechtte aan de complottheorie over "reptilians". Ook na het recente overlijden van de Britse koningin Elizabeth II dook het verhaal opnieuw op.

David Icke won recent aan populariteit in de internationale protestbeweging tegen coronamaatregelen en coronavaccinatie. Zo is hij op 6 november een hoofdgast op een betoging in Amsterdam van "Samen Voor Nederland", een collectief van coronakritische groepjes. Ook Forum voor Democratie van Baudet is aangesloten bij die organisatie.

Wereldregering

De verwijzing naar "reptielen" is niet de enige vreemde uitspraak van Baudet in het bewuste interview. Hij toont er ook zijn voorkeur om Covid-19 te behandelen met het onbewezen middel hydroxychloroquine in plaats van vaccins. Er zou "een bepaald satanisme" schuilen achter de huidige westerse cultuur. Baudet heeft het ook nog over "pedofilie die we kunnen waarnemen in YouTube-algoritmes".

Maar het verhaal van Baudet over een "kleine globalistische elite" die achter de schermen een heimelijke wereldregering vormt en de touwtjes in handen heeft, is niet zo nieuw. Die theorie is al langer populair bij een deel van de coronakritische beweging. De pandemie of de klimaatcrisis, zo beweren zij, zijn slechts verhalen die door de "globalisten" gebruikt worden om de bevolking "te overheersen en te controleren".

In deze allesomvattende complottheorie is ook de oorlog in Oekraïne opgenomen. Baudet verwijst al langer naar de oorlog in Oekraïne als een soort hoger conflict tussen "globalisten" en hun tegenstanders.

Baudet ziet slechts één iemand die de globalistische "kwaadaardige reptielen" kan bestrijden: Vladimir Poetin. "Ik ben een fan van Vladimir Poetin", zegt Baudet in het podcastinterview. "Hij is 'The Dark Knight'. (Een verwijzing naar een Batman-film, nvdr) Hij is de held die we nodig hebben."  

Baudet noemt Poetin de verdediger van "het negentiende-eeuwse Europa", met natiestaten, traditionele families en een "beschavingsmissie in de wereld". Hij hoopt dat de overwinning van Poetin in Oekraïne ertoe leidt dat er "een multipolaire wereld" ontstaat, waarin de Verenigde Staten hun dominante rol verliezen en de EU, de NAVO, de Verenigde Naties en allerlei andere supranationale instellingen verdwijnen.

Kremlin

Rusland speelt gretig in op de populariteit van complottheorieën bij bepaalde groepen in het westen. Een discours over Poetin en Rusland als dam tegen "globalisten" is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de Russische staatspropaganda.

Politici van andere politieke partijen in Nederland maken zich ondertussen zorgen over de uitspraken van Baudet. Ze stellen zich openlijk vragen bij zijn mentale toestand of zijn banden met het Kremlin.

Zijn voormalige partijgenoot Henk Otten, die nu zetelt als onafhankelijk senator, roept zelfs op tot een verbod van de partij Forum voor Democratie: "Baudet is niet 'gestoord' zoals iedereen denkt, maar staat volledig onder controle van het Kremlin."

Meest gelezen