AP2008

Brouwerij Alken-Maes roept op om te stoppen met het stelen van bierglazen: "Te duur en te schaars"

De brouwerij Alken-Maes roept cafégangers op om niet langer bierglazen te stelen na een cafébezoek. Glasproductie is heel duur geworden, en er ontstaat stilaan een schaarste aan bierglazen. Cafés van de brouwerij krijgen wel nog voldoende toegeleverd, maar worden gevraagd om "spaarzaam te zijn". 

De brouwerij, die zijn oorsprong deels in Alken vindt en bekend is van onder andere pilsbier als Cristal en Maes, is het vele stelen van bierglazen beu. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad en bevestigt de brouwerij ook aan Radio2. 

"De prijs van glas is enorm toegenomen want de productie ervan is enorm energieintensief", vertelt Sebastiaan De Meester, woordvoerder van de brouwerij. "Daaraan gekoppeld is er ook sprake van schaarste en zijn er door het conflict Oekraïne-Rusland meer producties stilgelegd in Oekraïne en staat de markt onder druk."

Denk ook aan je cafébaas wanneer je een glas bier drinkt

Hoewel de brouwerij laat weten dat er voorlopig wel nog voldoende glazen zijn om alle vaste cafés toe te leveren, draagt één fenomeen alleen maar bij aan de schaarste: cafégangers die bierglazen mee naar huis nemen. "Mensen nemen graag een souvenir mee naar huis, zeker als het om een mooi glas gaat", is de uitleg van De Meester. "Cafébazen kunnen dus best spaarzaam zijn met hun glazen en ze goed in de gaten houden."

Het bierglas van de nieuwe Cristal Xtra, maar ook "boerkes" (egale bierglazen met een gouden randje) zijn populaire glazen om te stelen, laat Alken-Maes weten. "We willen dus oproepen om daar mee op te houden, en de bierglazen gewoon terug te geven aan de cafébaas. Denk ook aan je cafébaas wanneer je een glas bier drinkt", klinkt het.

Menke, uitbaatster van In de kleine Hal in Hasselt, kan dat alleen maar bevestigen want glasdiefstal komt vaak voor. Al moet ze toegeven dat ze als caféganger zelf ook wel eens een glas mee naar huis nam.

Meest gelezen