CHECK- Neen, WK-organisator Qatar verspreidt geen pancartes die alcohol en homoseksualiteit verbieden

Op verschillende socialemediakanalen gaat een afbeelding rond die bezoekers aan het WK in Qatar verschillende verboden zou opleggen. Onder meer alcohol of homoseksualiteit zouden niet toegestaan zijn. Een begrijpelijke aanname aangezien Qatar een streng religieuze wet heeft waarin onder andere homseksualiteit strafbaar is. Maar het gaat in deze niet om officiële communicatie van de Qatarese overheid of het organiserende comité van dat WK. Die laatste distantieerde zich ook al van de pancarte. 

"Qatar Welcomes You!", staat op een pancarte die al enkele maanden viraal gaat op sociale media. Maar de boodschap daaronder is alles behalve verwelkomend. Zo zou de organisator van het WK voetbal, dat op 20 november van start gaat, alcohol, homoseksualiteit, maar ook daten of het afspelen van luide muziek en geluiden verbieden. 

De afbeelding ging al duizenden keren rond op verschillende sociale media zoals Twitter, Facebook en TikTok. Telkens reageren mensen verontwaardigd over de bijzonder conservatieve regels die het land haar bezoekers zou opleggen tijdens het wereldkampioenschap. 

Onjuiste informatie

Maar de controversiële pancarte gaat eigenlijk helemaal niet uit van de Qatarese overheid of het organisatiecomité van het WK, maar wel van een vereniging die "Toon je respect" heet. Op haar Twitterpagina omschrijft "Toon je respect" zich als een organisatie die zich inzet voor de "islamitische waarden die de Qatarese identiteit ondersteunen". Ze is op geen enkele manier gelinkt aan de overheid of de organisatie van het WK, hoewel in sommige versies een pancarte met gephotoshopt logo van FIFA World Cup Qatar 2022 rondgaat. 

Lees hier de mededeling van de organisatie van het WK waarin ze zich distantieert van de pancarte: 

"De 'Qatar Welcomes You'-grafiek die rondgaat op sociale media komt niet van een officiële bron en bevat onjuiste informatie", staat te lezen in een bericht dat de WK-organisator op 6 oktober verspreidde. Volgens de organisator zal iedereen welkom zijn in het land en volgt binnenkort ook een uitgebreidere fangids waarin verschillende geruchten worden besproken. 

Kritiek niet helemaal op lucht gebaseerd

Hoewel deze grafiek inderdaad niet uitging van de overheid of de Wereldvoetbalbond FIFA, is kritiek op conservatieve regels in Qatar niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het land geldt inderdaad als een islamitische staat waarin geloof sterk in de cultuur en regelgeving zit ingebakken. Homoseksualiteit is er illegaal en ook seksuele daden tussen twee mensen van hetzelfde geslacht staan in het strafregister. Overtreders riskeren zeven jaar cel. 

© VRT

In een interview naar aanloop van het WK liet Nassar al-Khater, CEO van het organisatieteam weten dat iedereen, ongeacht gender, geaardheid of ras, veilig zal zijn in Qatar. Hij voegde er wel aan toe dat affectie tussen twee mannen of vrouwen in de publieke ruimte op gefrons zal onthaald worden gezien de cultuur van het land. 

Ook alcohol zal op 's werelds grootste sportevenement geschonken worden, zij het in speciaal daarvoor voorziene zones en niet de stadions zelf. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn alcoholische dranken op zich niet verboden in Qatar, maar geldt er wel een verbod op openbaar drinken en dronkenschap. Dronken fans zullen door de ordediensten ook naar speciale "ontnuchteringszones" gebracht worden.  

Conclusie

  • Een afbeelding met verschillende verboden die tijdens het WK voetbal in Qatar zouden gelden, gaat viraal op het internet. Mensen zijn verontwaardigd dat de organisatie bijvoorbeeld homoseksualiteit, alcohol of luide muziek zou bannen.
  • Dat klopt niet. Het bericht gaat niet uit van de WK-organisatie of de Qatarese overheid, wel van een organisatie die zich 'Toon je respect' noemt. Het is een vereniging die zich naar eigen zeggen inzet voor de islamitische waarden van de Qatarese identiteit. 
  • Het organisatieteam achter het WK verspreidde ondertussen een officieel bericht waarin het zich distantieert van de pancarte.
  • Homoseksualiteit is volgens de wet wel strafbaar in Qatar, maar een organisator liet weten dat voor het WK iedereen welkom is. 
  • We beoordelen de stelling dat Qatarese overheid over het organiserende claim een afbeelding met verschillende verboden die tijdens het WK hebben verspreid dan ook als niet waar. Mensen verwarren de pancarte van een actiegroep met officiële communicatie. 

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.

Meest gelezen