Vlaams Parlement heft onschendbaarheid Sihame El Kaouakibi op na zitting waarin ze zelf het woord nam

Het Vlaams Parlement heeft de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi opgeheven. Voorafgaand aan de stemming nam de politica na een maandenlange afwezigheid ook zelf het woord. Volgens Wetstraatreporter Pieterjan De Smedt was het een "emotioneel betoog". Verschillende parlementsleden waren niet gediend met het optreden van El Kaouakibi.

Het parket-generaal had de opheffing gevraagd van de parlementaire onschendbaarheid van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. Dat is nodig om El Kaouakibi te kunnen vervolgen en voor de rechter te brengen in de fraudezaak die tegen haar loopt. 

De commissie Vervolgingen in het Vlaams Parlement ging deze week in op de vraag van het parket-generaal en vanavond zou de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement definitief stemmen over die opheffing. Hoewel het niet gepland was, is El Kaouakibi voor die zitting ook zelf naar het parlement afgezakt.

BEKIJK - Sihame El Kaouakibi arriveert volledig in het wit gekleed in het halfrond van het Vlaams Parlement:

Videospeler inladen...

"Zelfs de parlementsleden hadden niet verwacht dat El Kaouakibi vanavond in het parlement zou zijn", vertelt Wetstraatreporter Pieterjan De Smedt in "Terzake". Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans heeft daarom een overleg gevraagd met de fractieleiders van de partijen, aangevuld met Jos D'Haese van PVDA.

Omdat het parlement er rekening mee hield dat de politica zelf het woord zou vragen, werd beslist om dat deel van de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. "Bij de fractieleiders was er een consensus om de camera's niet toe te laten omdat er dan een hele show over gemaakt kan worden", zegt De Smedt in "Laat".

Er was bijvoorbeeld ook een cameraploeg aanwezig van reportagemaker Eric Goens die El Kaouakibi al geruime tijd volgt. "De zenuwachtigheid over die documentaire is in de Wetstraat bijzonder groot", weet De Smedt. "Wat zal er precies in die documentaire gezegd worden? Wanneer komt die op antenne? Hoe dicht bij de verkiezingen? En wat zal ze zeggen over de verschillende partijen waarmee ze heeft samengewerkt?"

BEKIJK - Het Vlaams Parlement stemt over de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi:

Videospeler inladen...

"Ik sta wankel"

Voor ze het halfrond betrad, gaf ze een korte verklaring aan reporters van "De tafel van vier" op Play 4. "Ik sta wankel", zei ze. "Omdat ik na twee jaar isolement naar buiten kom en dat is niet evident. Daarbij heb je veel ondersteuning nodig." 

Tijdens de zitting zelf zou ze een emotioneel betoog gehouden hebben waarin ze vertelde over haar moeilijke periode. Ze zou daarbij ook toegegeven hebben dat ze fouten heeft gemaakt. Ze wil nu vooral dat het gerecht zijn werk kan doen, zodat ook zij in alle transparantie haar verhaal kan vertellen en haar rechten kan uitoefenen.

Waarom El Kaouakibi precies vandaag koos om het woord te nemen, is onduidelijk. "We kunnen niet in haar hoofd kijken, maar het vermoeden is dat ze eigenlijk nog eens de mensen wou toespreken en zeggen 'ik ben niet tegen de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid, ik wil meewerken aan het onderzoek en het is voor mij ook allemaal heel zwaar'", analyseert De Smedt.

BEKIJK - "Het leek bijna een soort filmscenario", aldus wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt:

Videospeler inladen...

"Intimidatie"

Filip De Winter, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, ziet dat anders. "Ik had de indruk dat ze vooral een boodschap wou sturen naar de traditionele partijen die haar in het verleden hebben gesteund: 'ik ga vandaag niks zeggen, maar let op want ik weet veel'. Het leek mij een stuk intimidatie te zijn in functie van het proces dat nog moet komen."

Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid voor Open VLD, was alvast niet onder de indruk. "Ze is hier gekomen om iets te zeggen, ze heeft dat gedaan. Voor de rest was die zitting sereen en stil, zoals het hoort bij de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid."

"Uw eerste taak als volksvertegenwoordiger is hier het woord te nemen om op te komen voor de bevolking en om mee te stemmen", zegt Els Ampe (Open VLD). "Dat heeft ze niet gedaan. Ze heeft wel het woord genomen om het over zichzelf te hebben."

Als volksvertegenwoordiger neem je het woord op voor de bevolking, zij heeft het woord genomen om het over zichzelf te hebben

Els Ampe - Vlaams parlementslid voor Open VLD

Vlaams parlementslid voor N-VA, Philippe Muyters heeft het parlement zelfs verlaten. "Ik vind dat ze zich moet verdedigen in de commissie. Als ze dat niet doet, moet ze hier de show niet proberen stelen."

Ook Guy Vanhengel, Brussels parlementslid voor Open VLD, de voormalige partij van El Kaouakibi, begrijpt niet waarom ze zelf naar het Vlaams Parlement afzakte. "Ze had perfect naar de commissie kunnen komen waar de zaak besproken is geweest en daar in besloten kring een uitleg kunnen geven", zegt hij in "De afspraak". "Nu werd het hele verhaal weer breed uitgesponnen in beeld en met commentaar, in haar plaats had ik dat niet gedaan." 

Vanhengel geeft ook toe dat zulke taferelen de partij schaden. "Elke keer het onderwerp ter sprake komt, is dat niet fijn voor de partij."

Meest gelezen