Schrijfster Moya De Feyter, een van de laureaten van de PrixFintroPrijzen

Prinses Delphine reikt Fintroprijzen uit: ontdek hier het cultuurtalent van morgen

Vijf jonge artiesten krijgen een duw in de rug: schrijfsters Moya De Feyter en Clarisse Derruine, filmmaker Charlie Dewulf, beeldend kunstenares Maika Garnica en choreografe Kinga Jaczewska. Ze zijn de laureaten van de PrixFintroPrijzen Supporting young artists 2022 en kregen de onderscheiding uit handen van prinses en kunstenares Delphine.

Vorig jaar werden de PrixFintroPrijzen voor het eerst uitgereikt, met als slogan “Supporting young artists”. Dat is precies wat het doel is: jonge kunstenaars een duwtje in de rug geven. Vakjury's kiezen de laureaten, zowel Nederlands- als Franstaligen in allerlei artistieke disciplines, van literatuur tot beeldende kunsten. En het was prinses Delphine, zelf beeldend kunstenares, die de onderscheidingen uitreikte in Brussel.

De PrixFintroPrijzen verdelen 80.000 euro onder kunstenaars tussen 18 en 32 jaar. De winnaar in elke categorie krijgt 10.000 euro, de tweede en derde prijzen en de publieksprijzen zijn 2.000 euro waard. Maar behalve financiële steun krijgen de laureaten ook andere voordelen: mogelijkheden om op verplaatsing, “in residentie”, te werken; advies van gerenommeerde schrijvers en kunstenaars, tot en met praktische bijstand van juristen. 

Dit zijn de winnaars van de PrixFintroPrijzen Supporting Young Artists 2022:

Film & fotografie: Charlie Dewulf

Tweede en derde prijs: Sarah Lowie en Clyde Lepage; publieksprijs: Charlie Dewulf

Charlie Dewulf (die/hun) is regisseur, scenarist en verhalenverteller op sociale media, vooral gericht op kinderen en jongeren. Die schrijft momenteel met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds twee animatiefilms:"Marit & The Maximarket" "Mitten & the Minimen". Daarnaast zijn er VR-experiences en een webserie in ontwikkeling. 

Dewulf maakte onder meer de kortfilms “Ampersand” en “Eefje Dark Blue” en voorts de webreeksen “Brak” voor VTM Go, een komische reeks met Joke De Bruyn en Lize Feryn, en “Liefdestips aan mezelf”, naar het young-adultboek Sylvia Van Driessche met Gloria Monserez in hoofdrol voor Go Play. Dewulf richtte ook MACKY op, een organisatie die creatieve jonge makers van jeugdmedia in contact brengt met de industrie en met de kijkers.

Charlie Dewulf is non-binair en brengt dat thema naar voren in hun projecten. Op sociale media gebruikt die humor en Disneyfiguren om een brug te bouwen tussen groepen die niet genoeg vertegenwoordigd zijn en de media.   

Literatuur (Nederlandstalig) : Moya De Feyter

Tweede en derde prijs:  Carmien Michels en Hans Depelchin; publieksprijs: Esohe Weyden

Moya De Feyter (°1993) schrijft theaterteksten, proza en poëzie. In 2018 verscheen haar debuut “Tot iemand eindelijk”; een jaar later kwam ze met “Massastrandingen”, waarmee ze de J.C. Bloem-poëzieprijs won. Begin 2022 publiceerde Moya De Feyter “Een heel dun laagje”, een “poëtisch, filosofisch en persoonlijk onderzoek naar licht in al zijn vormen” in korte stukjes proza. De Feyter is een van de klimaatdichters in de bundel "Zwemlessen voor later" en ze is ook vaak op het podium te vinden.

Beeldende kunsten: Maika Garnica

Gedeelde tweede prijs: Jonas Dehnen en Hadassa Ngamba; publieksprijs: Fran Van Coppenolle

Maika Garnica maakt geluidskunst, meer bepaald objecten van keramiek die klanken produceren, in interactie met toeschouwers en deelnemers. Haar werk was te ervaren in het Middelheim Museum, deSingel in Antwerpen en eerder dit jaar ook op de expo Horst in Vilvoorde. 

Maika Garnica woont en werkt in Antwerpen. Ze behaalde haar Masterdiploma in de Vrije Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Garnica ontving in 2015 de Academia Belgica prijs in Rome en stelde onder meer tentoon in de Jan Colle Galerie in Gent en bij Otty Park in Antwerpen. Ze was in 2021 een van de laureaten voor de Grote Prijs Ernest Albert Beeldhouwkunst in Mechelen.

Dans & theater: Kinga Jaczewska

Gedeelde tweede prijs: Adja Fassa en Ezra Veldhuis; publieksprijs: Ezra Veldhuis

Kinga Jaczewska is een Poolse artieste die woont en werkt in Antwerpen. Ze studeerde aan de London Contemporary Dance School, de Northern School of Contemporary Dance en P.A.R.T.S. van Anne Teresa De Keersmaeker, waar ze afstudeerde in 2012. Ze is actief als danser en choreograaf, maar creëert ook performances, video’s, installaties, teksten en foto’s. Veel van haar werk gaat over zichtbaarheid en onzichtbaarheid en over het “tussenin”, de  vergeten ruimten tussen gebeurtenissen die schreeuwen om aandacht en de continuïteit die daar vaak in schuilt.

Literatuur (Franstalig): Clarisse Derruine

Tweede en derde prijs: Pamela Ghislain en Lou Kanche; publieksprijs: Clarisse Derruine

Clarisse Derruine is ingenieur-architecte en schrijfster: "Een huis schrijven is zoals een verhaal bouwen," zegt ze daarover. Ze debuteerde met de roman "Décomposition" en won daar de jongerenprijs Laure Nobels 2020-2021 mee.  

Meest gelezen