Videospeler inladen...

MR-voorzitter Bouchez vanop partijcongres: "Nu al locaties aanduiden voor bouw nieuwe kerncentrales"

Voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft in "De zevende dag" toegelicht dat de MR, de Franstalige liberale partij, graag tegen 2030 de bouw ziet van nieuwe kerncentrales. Meer nog: Bouchez wil nu al dat de huidige regering-de Croo de sites aanduidt om nieuwe reactoren op te bouwen.

De MR houdt een congres in Brussel over het project Belgium 2023, een project dat het verkiezingsprogramma van de partij moet herzien. In een videogesprek zegt voorzitter Bouchez dat "België in 2030 een land moet zijn waarin de levensduur van vijf kernreactoren is verlengd en waarin we begonnen zijn met de bouw van nieuwe reactoren, of de kleine modulaire reactoren nu klaar zijn of niet". Bouchez wijst erop dat het zo'n 15 jaar duurt voor een reactor operationeel is (vanaf het moment van de bouw).

"We moeten dus in 2024 starten met de bouw, met de nieuwe regering. En we zouden nu al de locaties moeten vastleggen", vindt Bouchez. Hij geeft daarbij een sneer naar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) "die het vaak over batterijen heeft". "Die zijn de oplossing niet. Batterijen produceren geen elektriciteit", aldus de MR-voorzitter. "Ze probeert ons wijs te maken dat we er zullen geraken met batterijen."

In een interview met Sudinfo noemt Jean-Marc Nollet, de co-voorzitter van regeringspartij Ecolo, Bouchez een onbetrouwbare partner in de federale regering. "Bouchez is een gevaar voor de stabiliteit van deze regering", zegt Nollet. 

BEKIJK - het volledige videogesprek met MR-voorzitter Bouchez in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen