Ook dieren genieten van zacht najaar: "Ze kunnen zich zelfs beter voorbereiden op winterslaap"

De aanhoudend zachte temperaturen zorgen ervoor dat niet alleen mensen maar ook dieren volop actief blijven en buiten genieten. "Kikkers, vleermuizen en egels kunnen zelfs meer reserves dan anders aanleggen voor hun winterslaap", legt Kempenaar Wim Veraghtert van Natuurpunt uit bij Radio2 in Antwerpen. "Er is pas sprake van een verstoring voor dieren als hun winterslaap begonnen is en ze zouden ontwaken door te zachte temperaturen."

Naarmate de week vordert, krijgen we weer te maken met temperaturen rond of zelfs boven 20 graden. Dat is uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Maar voorlopig hebben noch mens, noch dier daar last van. Integendeel. "Dieren die binnenkort in winterslaap gaan, kunnen zich daar zelfs beter op voorbereiden", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. "Kikkers bijvoorbeeld kunnen hun buikje vol eten terwijl ze op pad zijn, om zo genoeg winterreserves op te slaan. Ook vleermuizen zie je nog volop rondvliegen, omdat het zacht is, maar ook voldoende vochtig. Dat is een goeie combinatie voor hen."

Op een bepaald moment moeten dieren wel een signaal krijgen dat het tijd is om voor lange tijd in hun holletje te kruipen. "Nachtvorst kan zo'n signaal zijn. Op het moment dat die intreedt, is het belangrijk dat het voldoende koud blijft en we niet plots met een temperatuurstijging te maken krijgen. Dat zou de dieren weer uit hun winterslaap halen en dan gaan ze onnodig energie verspillen."

Een paar dieren of planten zijn misschien wel een beetje ontregeld maar voorlopig blijft het bij enkelingen

Wim Veraghtert Natuurpunt

Als het eind november nog zo zacht zou zijn als nu, komen er wellicht meer dieren en planten in de problemen. "Voorlopig is alles onder controle en blijft het bij enkelingen, zoals een meikever hier en daar of een krokus die in bloei staat. Vaak beginnen bepaalde bermplanten of -bloemen in het najaar weer te bloeien, nadat ze in de zomer gemaaid zijn. Veel minder uitbundig dan in de lente natuurlijk, maar dat is niet abnormaal", legt Veraghtert uit.

Paddenstoelen in overvloed

Dat het de afgelopen periode ook redelijk veel geregend heeft, is er een andere reden waarom er op dit moment nog geen problemen zijn voor fauna en flora. "Zo kruipen bijvoorbeeld kikkers nog volop rond om voedsel te zoeken, terwijl ze dat veel minder doen bij droogte. De vochtigheid zorgt ook voor veel paddenstoelen. Dat is mooi meegenomen want paddenstoelen zijn voedsel voor dieren."

Als je er dan nog veel rode met witte stippen tegenkomt, wordt die herfstwandeling bovendien extra sprookjesachtig. Heel wat luisteraars stuurden ons dan ook prachtige foto's van zulke paddenstoelen, via de app van Radio2. 

Meest gelezen