Radio 2

Kok of kunstenaar? Piet Huysentruyt viert 60ste verjaardag met eigen expo in Sint-Martens-Latem

Naast kok is de tv-kok Piet Huysentruyt nu ook kunstenaar. In een nieuwe expo in The Boutique Gallery in Sint-Martens-Latem laat Huysentruyt een 30-tal werken zien. De expo komt er naar aanleiding van z'n 60ste verjaardag. "Een kunstenaar zou ik mezelf niet noemen, ik doe het gewoon graag",  zegt Huysentruyt zelf.

Tv-kok Piet Huysentruyt wordt 60 en wil dat feestelijk vieren. "Alles komt een beetje samen: zo komt SOS-Piet terug, breng ik 2 biografieën uit én is er nu dus ook de expo met mijn kunstwerken", vertelt Huysentruyt.  De meeste mensen kennen Huysentruyt als chef-kok, maar niet als kunstenaar. Zelf nuanceert hij die stelling: "Ik ben geen kunstenaar, maar gewoon een chef die graag schildert en er z'n emoties in kwijt kan. Andere mensen mogen beslissen of dat kunst is of niet", lacht hij.  "Ik doe het vooral voor het plezier en daarom heb ik ook geen enkel probleem met kritiek", stelt Huysentruyt.

Anderen mogen beslissen of mijn werk kunst is, of niet.

Piet Huysentruyt

Huysentruyt schildert al zo'n 30 jaar. "Ik blufte altijd tegen mijn vrouw dat ik dat best zou kunnen, zo'n kunstwerk schilderen. Het was mijn vrouw die me toen uitgedaagd heeft en zei: doe het dan, en we zullen zien of je het kan. Toen bleek dat het toch niet zo simpel was als eerst gedacht...", zegt hij. De kok haalt naar eigen zeggen inspiratie uit eten én emoties. "Iedere chef is emotioneel en wil appreciatie voor zijn werk – dat zit volledig in mijn schilderijen". 

Op Huysentruyts schilderij kleeft échte voeding | Foto: Radio 2

Echte voeding

Er wordt dan ook echte voeding verwerkt in de kunstwerken. "De voeding is gedroogd, maar ik sta erop dat er hier en daar toch iets echts is te zien in de werken. En já, dan moet ik om de 10 dagen een stuk bloedworst er opnieuw opkleven", geeft Huysentruyt toe.

Een opvallend werk is een soort 'gevangenis'. "Er moet ook een liedje bij van de band System of a Down: they tried to build a prison", verklaart de chef. "Het gaat over de geschiedenis die ik heb met gidsen en de recensenten die me beoordelen. Maar net omdat ze je beoordelen, ga je erin mee en hang je in zekere zin vast aan wat zij verwachten. Daar ben ik nu gelukkig uitgestapt", aldus Huysentruyt.

Meest gelezen