leanderfotografie.com

Nederlandse Publieksprijs voor boeken niet uitgereikt door mogelijke manipulatie met stemmen voor controversieel boek van Thierry Baudet

De NS Publieksprijs, een award voor het Nederlandse boek van het jaar, zal dit jaar niet worden uitgereikt. Volgens de organisator werd er massaal fraude gepleegd met stemmen.  De Nederlandse politicus Thierry Baudet zei achteraf dat zijn boek"Het Coronabedrog" als winnaar uit de bus kwam. Dat boek is erg controversieel vanwege complottheorieën. Baudet roept op tot een nieuwe stemming. 

Geen grote Publieksprijs voor het Nederlandse boek van het jaar deze maand. Verschillende mensen die hun stem uitbrachten, kregen deze week het bericht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de organisator van de prijs, dat er dit jaar geen uitreiking zal plaatsvinden.

De reden daarvoor is vermeende fraude met stemmen voor die Publieksprijs. Daardoor kwam het boek "Het Coronabedrog" van politicus en complotdenker Thierry Baudet (Forum voor Democratie) volgens verschillende mensen als winnaar uit de bus, ook al stond het niet in de oorspronkelijke shortlist . Enkel de zes bestverkochte boeken staan daarin. Andere boeken kunnen desondanks ook genomineerd worden als ze genoeg stemmen halen. Op verschillende socialemediakanalen werd dan ook opgeroepen om Baudet in de lijst te krijgen.

Het Coronabedrog

In "Het Coronabedrog" meent politicus en Forum voor Democratie-voorzitter Thierry Baudet de geheimen achter corona en het virusbeleid te ontrafelen. Het boek is niet zonder controverse. Zo noemt Baudet Covid-19 een doodgewoon verkoudheidsvirus waarvan het World Economic Forum (WEF) en "globalistische eliteclubs" gebruik maakten om een nieuwe wereldorde, de zogenaamde Great Reset, van volgzame en slaafse burgers te scheppen.

Eerder deze maand gaf Baudet in een podcast van Geopolitics and Empire toe een complotdenker te zijn. Onder andere zijn uitspraak dat hij in een samenzwering van kwaadaardige reptielen gelooft, deed veel stof opwaaien. Later nuanceerde hij die zin door te zeggen dat het om een metafoor ging.

Op sociale media werd her en der opgeroepen om op Het Coronabedrog te stemmen

Van wie de fraude uitging en hoe ze precies plaatsvond, moet nog verder worden uitgezocht. De zaak kwam in elk geval aan het licht toen verschillende Nederlandse Kamerleden vorige week een mail ontvingen waarin werd gemeld dat ze succesvol op "Het Coronabedrog" hadden gestemd. Onder andere Sylvana Simons, die met haar uiterst linkse BIJ1-partij moeilijk van steun aan Baudet verdacht kan worden, kreeg zo'n bericht. 

Ook parlementslid Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging (BBB) kreeg een bevestigingsmail.

De fout lag dus hoogstwaarschijnlijk bij een te eenvoudige stemprocedure waarbij enkel een mailadres nodig was en mensen gewoon de contactgegevens van politici gebruikten voor extra stemmen. Dit weekend liet de CPNB weten dat stemmen voortaan in een mail bevestigd moesten worden voordat ze geldig waren. De verkiezing werd ook even stilgelegd daardoor. Stemmen die eerder waren uitgebracht, werden ongeldig verklaard.

Het boek "Het Coronabedrog" bleek plots de Publieksprijs voor Boek van het Jaar gewonnen te hebben, maar gebeurde dat op een eerlijke manier?

Cancelcultuur

Maar gisteren trok de organisatie er ondanks een herziening van de stemprocedure dus toch de stekker uit. De zaak maakt veel los in Nederland. Aanhangers van Baudet spreken over cancelcultuur. Een fragment uit de Nederlandse talkshow Khalid & Sophie waarin NRC-columnist en medegenomineerde voor de Publieksprijs Marcel Van Roosmalen zegt dat het boek  "symbolisch niet meer mee moest doen omdat we geen zin hebben om een prijs aan Baudet uit te reiken", gaat rond op sociale media. 

De stichting zelf ontkent dat het stopzetten van de Publieksprijs iets met Baudet te maken heeft. "De verkiezing is stopgezet omdat er gefraudeerd is met stemmen. Er is geen winnaar uitgeroepen en ook niet gecommuniceerd wie er had kunnen winnen", laat woordvoerder Marloes Derks weten. "Er is niet alleen gefraudeerd met het boek van de heer Baudet, ook op andere titels. Wij doen géén uitspraken over tussenstanden of einduitslagen. Als we niet hadden gewild dat dhr. Baudet had gewonnen, hadden we ook zijn boek uit kunnen sluiten."

"Er is niet alleen gefraudeerd met het boek van de heer Baudet, ook met andere titels

Marloes Derks, persvoorlichter Stichting CPNB

De Stichting CPNB laat weten dat het omwille van de veiligheid van woordvoerders en haar directeur geen verdere informatie geeft of mediaoptredens doet. Mogelijk is er sprake van dreigementen vanuit de aanhang van Baudet, zo schrijft het vakblad Boekblad.

Baudet zelf verweerde zich gisteren ook in enkele video's die hij op zijn Twitteraccount zette. Daarin pleitte hij onder meer voor een onderzoek van een onafhankelijke accountant en een eventuele nieuwe verkiezing. Hij reageerde ook op de talkshow waarin werd gezegd dat zijn boek het meeste stemmen haalde, maar om morele redenen van de lijst gehaald moest worden. "Het is echt zo'n vreemde klucht. Het is zorgwekkend voor het sfeertje dat in Nederland wordt gecreëerd."

Controverse op de Ultimas

Het voorval doet denken aan de Publieksprijs die de controversiële interviewreeks Tegenwind in mei van dit jaar won op de Ultimas, de cultuurprijzen van de Vlaamse regering. Die uitreiking ging voor alle duidelijkheid wél door, maar werd ook gecontesteerd toen de reeks kortstondig uit de lijst met genomineerden verdween. Ook toen klonk het dat de organisatie kritische stemmen wilde censureren nadat een oproep om massaal op Tegenwind te stemmen succesvol was gebleken. Tegenwind, een docureeks waarin verschillende Nederlandse en Vlaamse coronasceptici worden geïnterviewd, ontving 10.000 euro. 

Rechtzetting: in een eerdere versie van dit stuk stond dat Stichting CPNB de Publieksprijs annuleerde vanwege fraude met Het Coronabedrog. Dat klopt niet. De organisatie laat weten dat er meerdere titels in de manipulatie betrokken waren., maar noemt geen namen. 

Meest gelezen