Fraudeurs verdienen grof geld met vervalsing van dure wijnen: met deze tips kan je echt van namaak onderscheiden

Het etiket, de fles, de inhoud: zowat alles aan een fles wijn is vervalsbaar. Met prijzen tot duizenden euro’s in het topsegment valt daarmee bovendien grof geld te verdienen. Chris Thiran kreeg recent zelf valse flessen aangeboden voor zijn veilingplatform Best Wine Auctions in Antwerpen, vertelt hij in de VRT-podcast "Het uur van de waarheid". Daarin geeft hij ook enkele tips om echt van namaak te onderscheiden (al is dat niet makkelijk).

Chris Thiran kreeg recent zelf valse flessen aangeboden voor zijn veilingplatform Best Wine Auctions in Antwerpen. “Het ging om een kist Pétrus 90. De kist en de flessen waren echt, net zoals de capsules en de etiketten”, legt Thiran uit. “Maar de flessen hadden een andere kurk en de inhoud klopte niet. De sjoemelaar heeft aan mij dus geen geld verdiend.”

Aan wijn valt grof geld te verdienen

Flessen kapot slaan

Het vervalsen van wijn blijkt zo oud als wijn zelf. Criminelen gaan daarvoor op twee manieren te werk: ofwel vervalsen ze de volledige fles met etiket en toebehoren, ofwel enkel de inhoud. “Vroeger waren oude wijnflessen makkelijk te verkrijgen. Je kon ze namaken of opnieuw vullen”, vertelt Thiran. 

Om dat tegen te gaan, vragen sommige wijndomeinen aan restaurants om de lege flessen kapot te slaan of om te bewijzen dat de flessen zijn verbruikt. “Wie dat niet doet of kan, kan geen nieuwe bestelling plaatsen”, aldus Thiran.

Vroeger waren oude wijnflessen makkelijk te verkrijgen. Je kon ze namaken of opnieuw vullen

Chris Thiran, Belgian Wine Watchers

BELUISTER - Onze podcast "Het uur van de waarheid":

Ook bij de productie nemen wijndomeinen maatregelen om fraude moeilijker te maken. Zo gebruikt Château Lafite Rothschild sinds 2009 een antifraudezegel onder de capsule. Andere topchâteaus plakken hun capsules af met een QR-code of nummeren hun flessen. 

Château Pétrus gaat nog een stapje verder: een hologram en een gegraveerde code in het glas moeten vervalsing verhinderen. Thiran nuanceert: “Op oude flessen kan je deze nieuwe technieken niet toepassen. Het is bijna onmogelijk om een parallelmarkt tegen te houden.”

Expertise en kennis nodig

Vervalste wijnen blijven dus op de markt komen. Hoeveel is niet duidelijk, maar in sommige onlineartikels wordt gewag gemaakt van 25 procent van de handel (een cijfer dat wij niet kunnen verifiëren, red.). 

In februari 2019 rapporteerde Europol bijvoorbeeld nog over de ontmanteling van een geavanceerd crimineel netwerk dat zich bezighield met het vervalsen van etiketten en dergelijke van beroemde wijnhuizen uit Italië. Ze zouden ook minstens 11.000 flessen rode wijn hebben vervalst en er werden 3.000 vervalste kurken en doppen teruggevonden naast een bottel- en dopmachine. 

Om niet bedrogen te worden, koop je best rechtstreeks bij de producent. “Dat is als particulier niet altijd haalbaar”, weet Thiran. “Daarom probeer ik als wijnverkoper een zo groot mogelijke expertise op te bouwen.” 

Hoe je dan toch nog een vervalsing ontdekt? “Enerzijds kan je letten op de staat van de fles, de capsule en het etiket”, helpt Thiran. “Kenners gebruiken ook een diamantloep om het etiket te vergroten, het papier en de vezel te bestuderen.” Wie nog een stapje verder wil gaan, kan voorzichtig de capsule opensnijden om de tekst op de kurk te lezen. Als al die gegevens kloppen, heb je waarschijnlijk een originele fles in handen. 

Je kan de fles nog zo goed bestuderen, soms is enkel de wijn zelf vervalst
Chris Thiran, Belgian Wine Watchers

“Anderzijds is er natuurlijk ook de inhoud van de fles”, gaat Thiran verder. “Je kan de fles nog zo goed bestuderen, soms is enkel de wijn zelf vervalst. Dat merk je pas wanneer de fles open is en dan is het natuurlijk te laat.” Toch blijven vervalsingen vaak onontdekt. Dure flessen dienen soms enkel ter decoratie, klanten weten niet altijd hoe de wijn moet smaken en ook het eergevoel speelt. “Je wil misschien niet toegeven dat je voor duizenden euro’s opgelicht bent en dat je eigen kennis tekort schoot.” 

Meest gelezen