Energieverbruik Gentse cultuursector vorig jaar niet lager dan voor corona: "Hadden forsere daling verwacht"

Uit een nieuw energierapport van 28 culturele huizen in Gent, uitgevoerd door Greentrack in samenwerking met het Gents Kunstenoverleg, blijkt dat het energieverbruik van de culturele sector in de stad vorig jaar minder fors gedaald is dan verwacht, ondanks investeringen in duurzame infrastructuur. "Er waren ook lockdowns en het culturele leven lag deels stil, toch vertaalt zich dat niet overal in lage energiecijfers."

Greentrack heeft voor de derde keer een energierapport opgesteld van de Gentse culturele sector. Dat gebeurde op basis van de meterstanden die 28 culturele huizen zelf registreren op een online platform. "Het rapport toont dat de sector in de loop van 2021 weer aantrekt", verklaart Eva Peeters. Er werd bijna 16 gigawattuur (GWh) verbruikt. "Opvallend is dat het verbruik niet veel lager ligt dan in een niet-coronajaar. We hadden een forsere daling verwacht dan de 1,5 procent die we optekenen. Vorig jaar waren er nog steeds lockdowns en strenge coronaregels voor de sector." In 2020, in volle coronacrisis, viel het verbruik nog met bijna 20 procent terug tegenover een niet-coronajaar.

Energiekeuzes van grote huizen

Eén verklaring voor de verrassende cijfers van vorig jaar is te vinden bij enkele grote cultuurhuizen in Gent. "Sommige huizen gingen dicht voor het publiek, maar stelden ruimtes ter beschikking van artiesten die er in residentie konden werken. Dat betekende dat er nog verwarmd moest worden, in coronatijden zelfs met de ramen open. Dat zorgde voor een hoog verbruik. Sommige collecties in musea vragen ook een constante temperatuur, die garanderen - in combinatie met voldoende ventilatie - ook een impact op het verbruik."

Lessen voor deze winter

Uit de cijfers van het energierapport blijkt ook dat VIERNULVIER, een van de grootste spelers in Gent, tijdens de volledige lockdown toch nog veel energie verbruikte. "Het gaat om een derde van het gewone verbruik. Dat komt door zogenaamd sluipverbruik: koeltogen, elektrische apparaten… blijven aanstaan." Het rapport pleit ervoor om overal het sluipverbruik in kaart te brengen om zo te kunnen ingrijpen. 

Een volledige sluiting in de winter zet de artiesten in de kou terwijl de kosten gewoon doorlopen
Frederik Sioen, Gents Kunstenoverleg

De bevindingen over VIERNULVIER tonen ook dat een wintersluiting, zoals Kunstencentrum deSingel in Antwerpen eerder aankondigde, het energieverbruik niet helemaal drukt. "Een sluiting, zonder een alternatief aan te bieden voor de artiesten, is niet zinvol want de kosten lopen door", zegt Frederik Sioen van het Gentse Kunstenoverleg. "Met creativiteit kan je zorgen dat ook het culturele leven kan doorgaan, in kleinere en beter geïsoleerde zalen of scholen in de buurt. Het zijn oplossingen die ervoor zorgen dat artiesten niet in de kou blijven staan." 

"Vlaamse ondersteuning nodig"

Volgens Greentrack is het Gentse culturele energierapport uniek in Vlaanderen. "Zelfs in crisistijd gaven de verschillende huizen de nodige informatie door, dat is echt heel erg straf", zegt Peeters. "Er zijn ook al enorm veel investeringen gebeurd en er wordt met de stad samengewerkt om gratis energiecoaching te voorzien." Het steekt dan ook dat het verbruik en bijgevolg de kosten niet dalen. "Nu de prijzen voor energie zo hoog liggen moet Vlaanderen verder nadenken over extra financiële ondersteuning voor cultuurhuizen. Het kan niet dat ze hun budget gebruiken om de energiefactuur te betalen", besluit Sioen. 

Meest gelezen