Verwendung weltweit

Het is officieel een zomerdag: de temperatuur in Ukkel stijgt tot 25,5 graden Celsius 

In het KMI in Ukkel is de temperatuur opgelopen tot 25,5 graden Celsius wat van 29 oktober 2022 officieel een zomerdag maakt. Het gaat bovendien voor de tweede dag op rij om een dagrecord, nooit eerder was het zo laat op het jaar zo warm, zegt onze weerman Frank Deboosere.

Nog nooit eerder is het eind oktober zo warm geweest. Voor de tweede dag op rij sneuvelt het dagrecord. Gisteren werd 22,4 graden Celsius gemeten in het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) van België in Ukkel. Het vorige dagrecord op 28 oktober (20,2 graden) dateert van 1913.

Vandaag halen we al 25,5 graden. Het is dus officieel een zomerdag, schrijft onze weerman Frank Deboosere op Twitter. We spreken van een zomerdag vanaf 25 graden en van een tropische dag bij 30 graden of hoger. De allerlaatste zomerdagen op het jaar sinds het begin van de metingen in 1892 waren 16 oktober 2017 en 16 oktober 2018.

BEKIJK - Zomers weer in de herfst lokt veel mensen naar de kust:

Videospeler inladen...

"Wat hiermee vooral opvalt, is dat 40 procent van de dagrecords dateren van de 21e eeuw, terwijl die nog maar 22 jaar bezig is", zegt Deboosere. "Daartegenover dateren de records van laagste temperaturen van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dat is niet toevallig. Dit is de opwarming van de aarde."

BEKIJK - "Meer dan 25 graden aan het einde van oktober, dat is echt wel heel erg straf", legt Frank Deboosere uit:

Videospeler inladen...

Met zicht op de hoge energieprijzen zijn deze temperaturen natuurlijk welkom, zei professor geografie en klimaatexpert Nicole van Lipzig (KU Leuven) gisteren in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dit is eigenlijk een hittegolf in de herfst. Enerzijds door warme lucht uit het zuiden, maar ook door de klimaatopwarming."

BELUISTER - Klimaatexpert Nicole van Lipzig (KU Leuven) legde gisteren in "De ochtend" op Radio 1 uit wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde:

"Door deze temperaturen raakt de natuur in de war", zegt Van Lipzig. "Als het zo lang warm is, heeft dat niet alleen een impact op ons, onze economie en onze gezondheid, maar ook op onze planten en dieren. Hoe groter de klimaatverandering, hoe groter de omslagpunten. Dan spreken we bijvoorbeeld van de desintegratie van ijspakken, de stijging van het zeeniveau en steeds extremere weerfenomenen. En dat willen we niet."

Meest gelezen