CHECK - Neen, deze beelden tonen geen ontslagen werknemers van Twitter

Verschillende media brachten afgelopen weekend beelden van twee ingenieurs die door Elon Musk bij Twitter zouden zijn ontslagen. Met kartonnen doos in de hand stonden ze op straat interviews te geven. Maar het tweetal nam journalisten bij de neus. Het gaat om een grap met verwijzingen naar populaire internetcultuur.  

De vogel is bevrijd", tweette een uitgelaten Elon Musk vrijdag nadat hij twee dagen eerder al het hoofdkwartier van het medium in San Francisco binnen was gelopen met een gootsteen. "Let that sink in", grapte hij toen, verwijzend naar het Engelse woord voor gootsteen. 

Maar gelachen werd er enkele verdiepingen hoger allerminst. Vrijwel onmiddellijk na zijn overname werd de bedrijfstop de laan uit gestuurd. Zowel de CEO, de financieel directeur, de algemeen adviseur als het hoofd juridische zaken mochten hun bureauladen leegmaken. Geruchten over meerdere ontslagen en herstructureringen in het bedrijf gingen meteen de media rond. Die chaos leek bevestigd toen vrijdag plots twee zogenoemde data-ingenieurs met kartonnen doos op de stoep voor het hoofdkantoor verschenen. 

Warrige uitleg

Voor het oog van verschillende journalisten met dictafoons en camera's deden Rahul Ligma en Daniel Johnson hun beklag over de gang van zaken bij Twitter. In een warrige uitleg en met een exemplaar van "Becoming" van Michelle Obama in de hand legt Ligma uit hoe de Obama's nooit in het Witte Huis waren beland als Musk toen al Twitter bezat, hoewel hij niets tegen de man heeft. "Ik hou van Tesla. Ik ben een grote fan van propere energie, klimaatverandering en zelfs vrijheid van meningsuiting", zegt hij.

Verschillende journalisten hingen aan zijn lippen en technologiereporter voor CNBC Deirdre Bossa tweette zelfs een foto die viraal ging. "Het is aan het gebeuren. Volledig team van data-ingenieurs ontslagen. Dit zijn er twee van", schreef ze in een bericht dat al meer dan 20.000 keer rondging.

Lik mijn ballen

Maar internetgebruikers die thuis zijn in de memecultuur hadden al snel door dat het om grappenmakers ging die helemaal nooit bij Twitter werkten. De naam Ligma is namelijk een verwijzing naar de fictionele ziekte "Ligma Balls". Vaak wordt deze term ook gebruikt om iemand beet te nemen. Een grappenmaker laat in een gesprek terloops vallen dat hij lijdt aan Ligma. De onwetende gesprekspartner zal uiteraard vragen wat Ligma is, waarop de grappenmaker luid "Ligma Balls" roept, wat fonetisch ongeveer klinkt als "lick my balls" oftewel "lik mijn ballen". 

Elon Musk had bovendien al snel door dat er nog een extra laag aan de grap van het tweetal zat. De zogenaamde collega van Ligma heette namelijk niet toevallig Johnson. In Amerika is een "Johnson" ook een ander woord voor het mannelijk geslachtsdeel. Ligma Johnson (lick my Johnson) betekent zoveel als "lik mijn penis".  

"Ligma Johnson kreeg wat hij verdiende", schreef Musk met twee suggestieve emoji's. 

Waarom vind ik geen man om te kussen?

De grap, maar vooral de manier waarop verschillende gerespecteerde media er blind in trapten, leidde op het internet tot een vervolg. Met fictieve namen, vaak met een al dan niet goed verborgen boodschap in, bestookten grapjassen de pers met valse informatie.

Een zekere Amanda Hugnkis tweette dat ze net ontslagen was bij Twitter en on the record  interviews wou geven aan journalisten die zich vervolgens ook in grote getalen aandienden. Amanda Hugnkis of Hugginkiss is nochtans een verwijzing naar een aflevering van The Simpsons waarin Bart voor de grap naar barhouder Moe belt onder die naam. "Why can't I find Amanda Hugginkiss?" (waarom vind ik geen man om te knuffelen en kussen), vraagt hij aan zijn stamgasten die in lachen uitbarsten.

In veel gevallen opereren grappenmakers onder zulke namen die op het eerste gezicht niet altijd opvallen. Hugginkiss verwees voor interviews bijvoorbeeld ook door naar haar ontslagen collega Ben Dover. Een alledaagse naam behalve dan dat hij wel opvallend veel klinkt als "bend over" of "buig voorover", een seksueel getinte aanwijzing.  

Conclusie

  • Verschillende media en journalisten brachten eind vorige week foto's en video's van twee "ontslagen data-ingenieurs" van Twitter. Een bericht van technologiejournaliste Deirdre Bosa ging zelfs viraal. 
  • Het tweetal stelt zich voor als Rahul Ligma en Daniel Johnson. Ligma is een verwijzing naar de populaire internetmeme Ligma Balls. Ligma Johnson is een grap die "lik mijn penis" betekent. Nieuwe Twitterbaas Elon Musk had de verwijzing door en tweette erover.
  • Ook elders op het internet nemen grappenmakers journalisten beet met valse namen met dubbele bodem. Amanda Hugnkis (een man om te knuffelen en kussen) stelde zichzelf en haar collega Ben Dover (buig voorover) voor als ontslagen werknemers die een interview wouden geven. Journalisten gingen hier ook op in.
  • We beoordelen de claim dat twee mannen die voor het hoofdkwartier van Twitter interviews gaven, voor het bedrijf werkten dan ook als onwaar
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.

Meest gelezen