Avalon All rights reserved.

"Heartstopper"-acteur Kit Connor wordt uit de kast gedwongen na beschuldigingen van "queer baiting", maar wat is dat?

Kit Connor, de Britse acteur uit de populaire Netflixserie "Heartstopper", heeft deze week tegen zijn wil bekendgemaakt dat hij biseksueel is. In de reeks speelt hij een biseksuele middelbare scholier die verliefd wordt op een jongen uit zijn klas. Niet alleen voelde Connor zich door fans onder druk gezet om zich uit te spreken over zijn eigen geaardheid, hij werd ook beschuldigd van "queer baiting" – een marketingtruc om goed te scoren bij de holebi- en transgemeenschap.

"Ik ben bi. Proficiat dat jullie een 18-jarige gedwongen hebben om zich te outen. Ik denk dat sommigen het punt van de serie hebben gemist", twitterde Kit Connor afgelopen dinsdag na een Twitterpauze van een aantal maanden. De Britse acteur werd een hele tijd onder druk gezet omdat hij zich niet uitsprak over zijn seksuele geaardheid.

In het verleden had hij nochtans meermaals aangegeven zich niet comfortabel te voelen bij speculaties over zijn seksuele geaardheid, maar fans bleven de druk opvoeren en betichtten hem zelfs van zogenoemd "queer baiting". "Dat is een soort marketingtruc om op een veilige manier te scoren binnen de LGBT-gemeenschap, zonder concreet engagement aan te gaan", zegt onderzoeker Florian Van Lee (UGent) in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij schreef een doctoraat over queerpersonages.

"In het verleden werd in films en series gesuggereerd dat personages homoseksuele gevoelens hadden, om zo de holebi- en transgemeenschap aan te spreken", legt hij uit. De gemeenschap die zelf lang ondervertegenwoordigd is geweest in de media, werd zo als het ware naar de film of serie gelokt.

Dat Connor geen andere uitweg zag dan uit de kast te komen, valt bij zijn collega-acteurs niet in goede aarde. "Je bent niemand iets verschuldigd. Ik ben zo trots op je mijn vriend", reageert Joe Locke, die in "Heartstopper" Connors vriendje speelt.

"Ik voel met je mee, ik stuur je alle liefde" en "Dit maakt me zo droevig, mensen zijn gemeen, knuffels aan jou", klinkt het bij acteurs Edvin Ryding en Omar Rudberg uit "Young royals", een andere LGBT-tienerserie van Netflix.

Het is volgens Van Lee vrij uniek dat een acteur van "queer baiting" wordt beschuldigd en niet een hele serie. "Bij "Sherlock" bijvoorbeeld waren fans teleurgesteld dat de personages (red. Sherlock Holmes en Watson) niet uit de kast kwamen, nu richten ze zich tot de acteur zelf. Het is interessant om te zien dat de normatieve visie (red. een visie die voorschrijft hoe iets zou moeten zijn) op hoe media moet omgaan met seksuele diversiteit, zich begint te enten op de representatie zelf."

Volgens Van Lee is het een voortvloeisel van een cultuur waarin fans het vanzelfsprekend vinden dat ze alles kunnen weten van het privéleven van beroemdheden. "De grens wordt echt wel opgezocht", zegt hij. Al heeft het volgens de onderzoeker mogelijk ook te maken met het feit dat Connor een biseksueel personage speelt. "Biseksuelen worden ondervertegenwoordigd, waardoor een deel van de fans op zijn honger bleef zitten en het gevoel had dat ze door Connor aan het lijntje te werden gehouden."

Beluister hier het volledige gesprek met Florian Van Lee in "De wereld vandaag":

Meest gelezen