4500-tal Antwerpenaren stemt op hun favoriete bruine kroeg ter bescherming als cultureel erfgoed

Bijna 4.500 Antwerpenaren hebben gestemd op hun favoriete bruine kroeg in een wedstrijd die bedoeld was om de bruine kroegen onder de aandacht te brengen. Stadsgids Tanguy Ottomer wil de Antwerpse bruine kroegen beschermd erfgoed maken en schreef daarom een poll uit. Het café dat als winnaar naar voren kwam, is café Quinten Matsijs, het oudste café van Antwerpen.

In september schreef stadsgids Tanguy Ottomer een wedstrijd uit om bruine kroegen in Antwerpen onder de aandacht te brengen. Hij wil het interieur namelijk beschermd erfgoed maken. Met de poll stelde hij de vraag: “Welke bruine kroeg verdient als eerste een bescherming?”. Er kwam veel reactie op de wedstrijd, want bijna 4.500 Antwerpenaren brachten hun stem uit. Café Quinten Matsijs kwam als winnaar naar voren. 

Ik dacht dat het een populariteitswedstrijd ging worden, maar de gedachte dat het oudste interieur eerst beschermd mag worden, is fijn
Tanguy Ottomer, Stadsgids in Antwerpen

De winnaar is ook toevallig het oudste café van Antwerpen. “Het bestaat sinds 1565 en is maar een jaartje jonger dan het Stadhuis”, vertelt Ottomer. “Het interieur is al 200 jaar oud en is in al die tijd nog niet veranderd. Ik dacht dat het een populariteitswedstrijd ging worden, maar de gedachte dat het oudste interieur eerst beschermd mag worden, is fijn.”

Nu de wedstrijd afgelopen is, wil Ottomer nog steeds iets in gang zetten en gaat daarom de stemming voorleggen aan de politiek. “Ze zeggen dat het wettelijk moeilijk ligt, maar moeilijk gaat ook”, klinkt het. “We gaan stap voor stap bekijken hoe we een statuut kunnen geven.” 

Meest gelezen