radio2

Begraafplaatswandeling voor kinderen in Leuven om doodgaan bespreekbaar te maken: "Kinderen hebben vooral praktische vragen"

De vzw Lucas for Life en de stad Leuven organiseerden vandaag een begraafplaatswandeling in Kessel-lo voor kinderen, omdat ze vaak op een andere manier omgaan met rouw en verlies van volwassenen. "Met zo'n begraafplaatswandeling kunnen kinderen hun praktische vragen stellen over de dood en zo het thema beter bespreekbaar maken", klinkt het bij de vzw. "Want niet kunnen spreken over de dood, geeft meer angst dan er wel over te kunnen praten."

“We hebben onze vzw opgericht na het overlijden van ons zoontje in 2019”, zegt Tomas Bruyland van de vzw Lucas for Life. “We merkten tijdens de laatste maanden van zijn leven dat het moeilijk was om met mensen over de dood te praten, ook met hem, omdat er nog altijd een groot taboe is om over de dood te praten. Vanuit de frustratie die dat met zich meebracht, hebben we daarna een boekje uitgegeven: “nooit meer beter”, om met kinderen over de dood te praten. Daaruit is de vzw gegroeid, en een van de activiteiten is deze begraafplaatswandeling.”

“We willen niet alleen de kinderen, maar ook de ouders laten zien dat een begraafplaats niet alleen een plek is om te droevig te zijn, maar dat het ook een mooie en interessante plaats kan zijn. Door in te spelen op de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen. Kinderen zijn nieuwsgierig in wat ze zien, in wat ze horen, ze zijn ook nieuwsgierig in de dood. En een begraafplaats is een plek waar we de dood ter sprake kunnen brengen, ook als we geen verdriet hebben.”

Niet kunnen spreken over de dood, geeft meer angst dan er wel over te kunnen praten

Tomas Bruyland, vzw Lucas for Life

Tijdens de begraafplaatswandeling is het bedoeling dat kinderen vragen kunnen stellen en opmerkingen kunnen geven: “Kinderen stellen vooral veel praktische vragen als het om de dood gaat”, legt Bruyland uit. “Vooral de vraag waar is die overleden persoon nu of waar is dat lichaam, is een praktische vraag die kinderen vaak stellen. En dan is een begraafplaats natuurlijk een plaats om te bezoeken. Want hier liggen overleden mensen, hier kunnen we ze nog bezoeken. Hier kunnen we een mooi graf voor hen maken, er een bloem bij zetten, nog over hen praten en misschien lachen over een grapje dat ze ooit gemaakt hebben. Het is dus belangrijk dat daar allemaal over gepraat kan worden, want niet kunnen spreken over de dood, geeft meer angst dan er wel over te kunnen praten.”

Educatief pakket

Momenteel wordt ook de laatste hand gelegd aan een educatief pakket om met kleuters aan de slag te gaan rond het thema de dood. “Het is geen rouwpakket, maar een educatief pakket om – los van een verlieservaring - met het thema de dood te werken. Dat kan in de klas, dat kan met ouders of grootouders. En één van de werkvormen die we beschrijven in het educatief pakket is de begraafplaatswandeling. We hebben die volledig beschreven en uitgetest met foto’s. En we doen die dan zoals vandaag, voor een breder publiek.”

Meest gelezen