radio2

Ex-paracommando uit Asse maakt parachutesprong met twee beenprothesen

Marc Goedgezelschap (57) uit Asse maakte dit weekend een succesvolle parachutesprong, en deed dat met twee beenprothesen. En dat is een primeur in België. De voormalige paracommando verloor zijn benen als gevolg van diabetes. 

Afgelopen zaterdag trok de 57-jarige Marc Goedgezelschap naar het vliegveld van Namen. En dat deed hij niet alleen, want de Assenaar werd vergezeld door zijn dochter en drie vrienden. Opnieuw in een vliegtuig stappen was wel even wennen voor Marc. “Door de beenprothesen was alles anders dan vroeger. In het vliegtuig stappen is door de prothesen al niet eenvoudig. Bij de sprong zelf moet ik ook nog eens uit het vliegtuig kruipen”, vertelt hij.

In een vorig leven was Marc paracommando, en maakte hij dagelijks parachutesprongen. Maar na een aanslepend gevecht met diabetes verloor Marc zes jaar geleden een been. Twee jaar later, in 2018, werd ook zijn andere been geamputeerd. De ex-paracommando kreeg er twee beenprothesen voor in de plaats, en dat was moeilijk om te accepteren. “Ik was altijd heel actief, maar van het ene moment op het andere kon ik niet meer bewegen”, getuigt Marc. “Na verloop van tijd ben ik terug beginnen te fietsen en op een gegeven moment was het mijn doel om nog één keer uit een vliegtuig te springen.”

Mijn familie en de dokters in het Universitair Ziekenhuis in Jette hebben mij gemotiveerd om verder te zetten

Marc Goedgezelschap

Toch verliep de sprong anders dan vroeger. “In het leger ging de parachute na enkele seconden al open en was de ervaring dus helemaal anders", vertelt Marc. "Nu hebben we een vijftiental seconden gewacht alvorens dat te doen. Dat zorgt toch voor heel wat trillingen in de buik. Uiteindelijk is ook de landing complexer dan vroeger. Ik mocht niet op mijn benen landen omdat het risico dan bestaat dat mijn prothesen zouden breken en ik mijn bekken breek. Op het allerlaatste moment heb ik dus mijn benen omhoog moeten zwaaien en ben ik op mijn achterwerk geland.”

BEKIJK - De parachutesprong levert deze prachtige beelden op:

Videospeler inladen...

Ondanks een sprong met een vrije val tegen 250 kilometer per uur, blijft Marc bescheiden. “Ik ga hierdoor absoluut geen dikke nek krijgen”, zegt de Assenaar. “Het is dankzij mijn entourage dat ik dit heb kunnen bereiken. Mijn familie en de dokters in het Universitair Ziekenhuis in Jette hebben mij gemotiveerd om verder te zetten. In het UZ zeiden ze dat ik een vechter ben en moest doorzetten. Die steun was enorm belangrijk voor mij.”

Extreme sporten

Het is de eerste keer dat iemand met twee beenprothesen een succesvolle parachutesprong maakt. En de sprong smaakt naar meer. “Ik wil me nu gaan toeleggen op extreme sporten", meent Marc. "Binnenkort ga ik bungeespringen en ga ik duiken in het duikcomplex Nemo 33 in Ukkel. Daarnaast ga ik deze winter voor het eerst ook skiën met mijn beenprothesen.”

Meest gelezen