AFP or licensors

Amper een paar dagen na het massaontslag: "Twitter vraagt tientallen ontslagen medewerkers om terug te keren"

Nadat net voor het weekend zowat de helft van de 7.500 werknemers van de sociaalnetwerksite Twitter per mail zijn ontslag heeft gekregen, probeert het bedrijf nu tientallen ontslagen medewerkers te doen terugkeren. Dat meldt persagentschap Bloomberg. Intussen maakt nieuwe eigenaar Elon Musk zich sterk dat hij nep- of parodieaccounts zonder boe of ba van Twitter zal gooien.

Vorige vrijdag zette Twitter ongeveer 3.700 werknemers op straat, ongeveer de helft van het personeelsbestand. Dat gebeurde gewoon per e-mail. "Spijtig genoeg is er geen keuze wanneer het bedrijf 4 miljoen dollar per dag verliest", tweette de nieuwe eigenaar Elon Musk daarover. Hij zegt ook dat elk van hen daarvoor ruimschoots gecompenseerd werd.

Toch begint het er nu al op te lijken dat Musks grove borstel net iets té grof was. Volgens persagentschap Bloomberg is het Twittermanagement momenteel druk in de weer om tientallen pas ontslagen werknemers weer aan te werven. Twitter heeft dat nieuws nog niet bevestigd. Sommige werknemers zouden volgens de informatie van Bloomberg namelijk gewoon per abuis op straat gezet zijn. Daarnaast zou de directie nu beseft hebben dat bepaalde ontslagen medewerkers eigenlijk net cruciale kennis of competenties hebben om de plannen van Musk te kunnen realiseren. 

Blauw vinkje uitgesteld?

Een van die plannen is om het verdienmodel van het bedrijf bij te vijlen. Zo zou het in enkele landen binnenkort mogelijk worden om een "blauw vinkje" te krijgen - een geverifieerd account dat bevestigt dat het echt gaat om die persoon - mits je een abonnement van 8 dollar per maand betaalt. 

Dat "Twitter Blue"-abonnement zou normaal al tegen vandaag worden uitgerold, maar volgens The New York Times is de kans groot dat er uitstel komt tot na de midtermverkiezingen

Dat "Twitter Blue"-abonnement zou normaal al tegen vandaag worden uitgerold, maar volgens The New York Times is de kans groot dat er uitstel komt tot na de Amerikaanse tussentijdse parlementsverkiezingen, die dinsdag plaatsvinden. Gebruikers en werknemers hadden de voorbije dagen hun bezorgdheid geuit over de aanpassing, die, als die niet correct verloopt, de verkiezingen zou kunnen beïnvloeden. 

Zo zouden kwaadwillenden bijvoorbeeld een blauw vinkje kunnen gebruiken om valse informatie te verspreiden onder de naam van politici die zich verkiesbaar hebben gesteld. Of zouden geverifieerde gebruikers als politici en journalisten plots hun vinkje kunnen verliezen op zo'n gevoelig moment.

Weg met nepaccounts

Het verklaart wellicht ook waarom Musk vannacht op Twitter liet weten dat het bedrijf nep- of parodieaccounts die niet duidelijk maken dat ze dat zijn, onherroepelijk en zonder waarschuwing zal schrappen. En wie al een blauw vinkje heeft, maar vervolgens zijn naam verandert, zal dat vinkje tijdelijk kwijtspelen.

Dit weekend werd de account van comédienne Kathy Griffin opgeschort nadat ze haar naam en profielfoto in die van Elon Musk had veranderd. Ook actrice Valerie Bertinelli paste even haar schermnaam aan in die van Musk om vervolgens een aantal pro-Democratische tweets te versturen. Niet veel later paste ze haar naam weer aan met de boodschap: "Ik heb mij geamuseerd en ik denk dat ik mijn punt gemaakt heb."

Bezorgdheid over het nieuwe pad dat Twitter momenteel bewandelt, heeft een aantal gebruikers al naar alternatieven als Mastodon en Counter Social geduwd. Ook hebben heel wat adverteerders, in afwachting van de gevolgen van de nieuwe koers voor het sociale netwerk, hun campagnes op Twitter on hold gezet.

Meest gelezen