“Close” van Lukas Dhont genomineerd voor vier European Film Awards

De film “Close” van de Belgische regisseur Lukas Dhont is genomineerd voor vier European Film Awards. Dat heeft de European Film Acadamy bekendgemaakt. "Close" is de Belgische inzending voor de Oscars en won in mei de Grand Prix du Jury op het filmfestival in Cannes.

Lukas Dhonts tweede speelfilm is genomineerd in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Acteerprestatie (voor Eden Dambrine) en Beste Scenario (Lukas Dhont en Angelo Tijssens). Eerder werd de film ook al genomineerd voor de European University Film Award.

De European Film Awards worden sinds 1988 elk jaar uitgereikt door de European Film Academy en zijn de belangrijkste filmprijzen voor de Europese filmindustrie. De komende weken kunnen de 4.400 leden van de European Film Academy hun stem uitbrengen voor de genomineerde films. Op zaterdag 10 december worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking, die dit jaar in de IJslandse hoofdstad Reykjavík zal plaatsvinden. 

Succes

Het succes van “Close” werd al meermaals bevestigd. De film over een vriendschap tussen twee jongens ging dit jaar in wereldpremière op het filmfestival van Cannes en won er de Grand Prix du Jury, de tweede belangrijkste prijs na de Gouden Palm. Tientallen internationale festivalselecties volgden en het regende prijzen, o.a. op het Hamptons Film Festival, het Chicago International Film Festival en het Film Fest Hamburg. Vorige week raakte bekend dat de film als allereerste productie in de geschiedenis van de Vlaamse film genomineerd is voor een British Independent Film Award (BIFA).

In september werd bekend dat “Close” de Belgische Oscarinzending is voor beste internationale film. "Ik ben ongelofelijk vereerd om uit de vele sterke Belgische films dit jaar geselecteerd te worden als de officiële inzending voor de Oscars en ons kleine landje te mogen vertegenwoordigen in Hollywood”, reageerde regisseur Dhont aan VRT NWS na de bekendmaking. “Als kind droomde ik ervan ooit een Oscar te winnen, die droom lijkt nu iets dichterbij te komen.”

BEKIJK - De trailer van "Close"

Meest gelezen