Brussel geeft homokoppels ook kraamgeld: "Einde aan jarenlange discriminatie"

Homokoppels die in het Brussels gewest wonen, krijgen binnenkort ook kraamgeld wanneer ze een kind krijgen. Zo komt er een einde aan jarenlange discriminatie, meldt Brussels minister bevoegd voor Gezinsbijslagen Bernard Clerfayt (DéFI).

Het kraamgeld of de geboortepremie is een eenmalige toelage die je als ouder krijgt voor de geboorte van je kind. Alleen voorziet de Brusselse wettekst momenteel dat die premie enkel aan de moeder wordt uitbetaald. Kinderen van een homokoppel hebben geen moeder, wat het onmogelijk maakt voor hen om zo’n startbedrag aan te vragen. 

"Dat is discriminatie", zegt minister Clerfayt. "Het ontkent het feit dat twee papa’s ook een gezin kunnen stichten. Die situatie moesten we dringend veranderden." Zo werd het voorstel van Clerfayt vandaag goedgekeurd in de commissie van het Brussels Parlement.

Adoptiepremie

Homokoppels die een kind adopteren kunnen bijvoorbeeld wel een adoptiepremie aanvragen, "maar dankzij de wijziging van de ordonnantie", legt de Brusselse minister uit, "komt er een einde aan het juridische bochtenwerk om die premie te krijgen. Vaders kunnen nu rechtstreeks het kraamgeld aanvragen".

Meest gelezen