Quinten Prinsen

Twee Oost-Vlaamse groenterestaurants vallen in de prijzen

Het Gentse restaurant Vrijmoed staat, samen met een restaurant uit Brussel, in de top 10 van beste groenterestaurants ter wereld. Dat blijkt uit de lijst van de culinaire gids We’re Smart. Ook een ander restaurant uit Oost-Vlaanderen viel in de prijzen: restaurant Amaranth uit Merelbeke is bekroond tot beste nieuwkomer.

Twee Belgische restaurants staan in de top 10 van beste groenterestaurants ter wereld. De culinaire gids We're Smart heeft een lijst opgesteld, en vandaag zijn de prijzen uitgedeeld in Barcelona. Restaurant Vrijmoed in Gent belandt dit jaar op de vierde plaats. Het Brusselse restaurant Humus x Hortense van chef Nicolas Decloedt staat op plaats tien. De eerste plaats is dit jaar voor Nieuwe Winkel uit Nijmegen in Nederland, van chef Emile van der Staak. 

"Het is mijn passie om onze klanten de wereld van het smaakvolle en creatieve vegetarisme te laten verkennen", zegt chef Michaël Vrijmoed. "Gerechten maken op basis van groenten is dus altijd al een groot deel van onze filosofie geweest. Ik ben verheugd dat de mondiale belangstelling voor de plantaardige keuken de afgelopen tien jaar enorm gegroeid is zodat iedereen weet dat dit wel degelijk de toekomst is". 

Toos Vergote
Wij vinden het ook belangrijk om te kijken naar wie de ingrediënten levert voor onze keuken. We proberen op alle niveaus de negatieve impact en het leed op de aarde en al haar bewoners zoveel mogelijk te beperken.
Pieter-Jan Lint, chef van restaurant Amaranth in Merelbeke

Beste nieuwkomer

Ook een ander restaurant uit Oost-Vlaanderen viel in de prijzen. Het vegan restaurant Amaranth in Merelbeke werd bekroond tot beste nieuwkomer. Die award erkent jaarlijks de inspanningen van nieuw ontdekte talenten op het vlak van groenten en fruit, in verschillende landen.

Groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden zijn de basis in alle gerechten bij Amaranth. "De plantaardige keuken kan niet langer genegeerd worden in de wereld van gastronomie", zegt chef Pieter-Jan Lint van Amaranth. "Het wordt een vast onderdeel van het culinaire landschap. Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan deze evolutie en zijn daarom vereerd met deze award. Omdat het niet alleen ons aangaat, maar ook alle toekomstige generaties. Als chef wil ik bijdragen aan de verdere ontwikkeling hiervan en aan de techniek om dit mogelijk te maken. Dat doen we ook door anderen te inspireren en te laten proeven dat er zoveel meer mogelijk is dan wat we al kennen. De veganistische keuken is enorm veelzijdig en voortdurend in ontwikkeling." 

Toos Vergote

De beste groenterestaurants ter wereld krijgen 1 tot 5 radijzen, in plaats van de klassieke sterren. 

Meest gelezen