www.luchtfoto1914-1918.be

West-Vlaanderen in beeld: 2.500 luchtfoto’s brengen frontlinies, kraters en loopgraven in kaart

Ben jij benieuwd hoe jouw gemeente er uit zag tijdens de Eerste Wereldoorlog? Dan kan je vanaf vandaag luchtfoto's uit die periode raadplegen. Want de Universiteit van Gent heeft samen met het In Flanders Fields Museum duizenden luchtfoto's in kaart gebracht. "Je kan het landschap van 100 jaar geleden perfect vergelijken met het landschap van nu", zegt archeoloog Birger Stichelbaut.

Vanaf vandaag kan je meer dan 2.500 luchtfoto's uit de Eerste Wereldoorlog online bekijken en vergelijken met de plaats waar je nu woont of werkt. Liepen er loopgraven in je tuin? En is het landschap hetzelfde gebleven na de oorlog? Op die vragen kan je dus een antwoord vinden.

"Als archeoloog ben ik enorm geïnteresseerd in de landschappen van de Eerste Wereldoorlog. Om die landschappen te bestuderen, maken we gebruik van historische luchtfoto's. Dat zijn luchtfoto's die genomen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eigenlijk zijn dat hightechspionagebeelden van toen. In die tijd werd de hele frontlijn in beeld gebracht. Dat bracht miljoenen foto's op. Honderduizenden beelden daarvan zijn bewaard gebleven in archieven", vertelt archeoloog Birger Stichelbaut. Hij is verbonden aan de Universiteit van Gent en het In Flanders Fields Museum.

War Heritage Institute

Perfecte vergelijkingen

"Via het geoportaal kan je zo'n 2.500 historische luchtfoto's raadplegen die bijna de volledige provincie West-Vlaanderen bedekken. De foto's komen uit collecties van het Imperial War Museum in Londen, het In Flanders Fields Museum in Ieper en het Koninklijk Legermuseum in Brussel. Samen met de provincie West-Vlaanderen hebben wij een portaal ontwikkeld waar je die foto's kan raadplegen", zegt Stichelbaut. "Je kan de luchtfoto's van toen bovenop het landschap van vandaag leggen."

"Het landschap van nu vergelijken met dat van 100 jaar geleden kan bijzonder veel informatie opleveren", zegt de archeoloog. "Je kan de spoor van de oorlog in de weides zien en je kan de vernielingen in eender welk dorp langs de frontlijn bekijken. Maar ook mensen die geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen over hun familie kunnen bijvoorbeeld een hoeve bekijken. Of als je geïnteresseerd bent in de natuur kan je bossen en duinen van toen en nu vergelijken."

Wil je de luchtfoto's bekijken? Dat kan via de website van www.luchtfoto1914-1918.be

Meest gelezen