fotorechten: VRT

Acteurs en medewerkers serie "Thuis" eisen duidelijkheid van VRT-directie, anders dreigen ze "productie te verstoren"

Acteurs en medewerkers van de populaire Eén-serie "Thuis" eisen duidelijkheid van de VRT-directie. Anders dreigen ze ermee de productie te verstoren. "We willen morgen vóór 9 uur weten of de directie iets wil doen aan de nieuwe arbeidsvoorwaarden", legt beeldregisseur Philippe Van Horebeek uit. Doorn in het oog bij een deel van de ploeg is de uitbesteding van "Thuis" aan een extern productiehuis.

De vakbonden blokkeren sinds vanmorgen de toegangspoort van het VRT-gebouw in Schaarbeek (Brussel). Ze zijn ontevreden over de ontslagronde die onlangs is aangekondigd. De bonden kregen het gezelschap van enkele acteurs van "Thuis", onder hen Marleen Merckx (Simonneke), Annick Segal (Rosa), Wim Stevens (Tom), Vanya Wellens (Femke), Nawfel Bardad-Daidj (Adil) en Christophe Haddad (Bob).

BEKIJK - "Thuis"-acteur Wim Stevens weet het niet voor de komende jaren:

Videospeler inladen...

De VRT gaat de productie van "Thuis" uitbesteden. Dat betekent dat acteurs en medewerkers naar een ander bedrijf (met andere woorden: een andere werkgever) zullen moeten overstappen. "Inboedel aan spotprijzen. Wij zijn de inboedel, want we gaan het uiteindelijk aan minder interessante voorwaarden moeten doen. Ik krijg veel vragen over de toekomst van kijkers. Zal "Thuis" nog worden gemaakt en uitgezonden? Ook wij weten dat voor de komende jaren niet", zegt acteur Wim Stevens.

Volgens beeldregisseur Philippe Van Horebeek zou de verhuizing leiden tot financieel verlies voor het personeel en mogelijk langere werkdagen. In de privésector gelden andere arbeidsvoorwaarden. De medewerkers klagen bovendien dat ze anderhalve maand voor de geplande overdracht nog niet weten bij welk extern productiehuis ze zullen terechtkomen.

Tegen morgen eist het personeel daarover duidelijkheid, zegt Van Horebeek. Als de directie niet op de eisen ingaat, dreigt de ploeg de productie van "Thuis" te verstoren. 

Meest gelezen