Agent (29) overleden bij steekpartij in Schaarbeek, dader neergeschoten: ex-gedetineerde stond op lijst als "potentieel gewelddadige extremist"

In de Brusselse gemeente Schaarbeek is een agent overleden na een steekpartij. Een tweede agent raakte gewond en is afgevoerd naar het ziekenhuis. De man die de agenten zou hebben aangevallen, is door andere agenten neergeschoten en is aangehouden. Het gaat om een ex-gedetineerde die op een OCAD-lijst stond met geradicaliseerde figuren. Opvallend wel: hij had zich eerder op de dag verward aangeboden bij de politie met de vraag om psychologische hulp.

In de Aarschotstraat in Schaarbeek, vlak bij het station Brussel-Noord zijn twee agenten gewond geraakt bij een steekpartij. De man die de agenten zou aangevallen hebben, is door een tweede politiepatrouille neergeschoten en is aangehouden. De twee gewonde agenten en de gewonde aanvaller zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Eén van de gewonde agenten, een man van 29 jaar die in de hals was geraakt, is nadien aan zijn verwondingen overleden. De andere agent (23), die in de rechterarm werd gestoken, is buiten levensgevaar.

Het incident deed zich omstreeks 19.15 uur voor. "Eén van onze patrouilles werd daar aangevallen door een man met een mes", klinkt het bij de politie Brussel Noord. "Zij hebben daarop versterking gevraagd. Een inspecteur van de patrouille die in versterking is gekomen, heeft gebruik gemaakt van zijn vuurwapen om de aanvaller te neutraliseren. Het Brusselse parket is op de hoogte gebracht van de feiten."

Bekijk hieronder de eerste beelden:

Videospeler inladen...

"Er is een perimeter ingesteld en er zijn verschillende onderzoeksdaden bevolen om na te gaan wat er zich precies heeft afgespeeld", zegt woordvoerster Sarah Durant van het Brussels parket. 

Geradicaliseerd

De verdachte is ene Yassine Mahi (32) uit Evere, zo meldt Eric Van Der Sypt van het federaal parket op een persconferentie. Het onderzoek is intussen overgeheveld naar het federaal parket, omdat er een vermoeden is dat het kan gaan om een terroristische aanslag. Volgens de betrokken agenten zou de dader "Allahoe akbar" (God is de grootste, red.) hebben geroepen. Hij stond daarnaast ook als "potentieel gewelddadige extremist" op de lijst van het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert.

De man zat tussen 2013 en 2019 in de deradicaliseringsafdelingen van de gevangenissen van Ittre en Hasselt. Hij was voor alle duidelijkheid niet veroordeeld voor terroristische feiten, wel voor diefstallen en diefstallen met geweld. Na zijn straf werd hij verder opgevolgd door verschillende deradicaliseringsdiensten van de stad Brussel en de Franse gemeenschap.

Het OCAD laat weten dat het dreigingsniveau niet wordt verhoogd en op niveau 2 blijft. Dat betekent dat een dreiging weinig waarschijnlijk is op dit moment.

BEKIJK - Het federaal parket en de politie geven meer informatie op een persconferentie:

Videospeler inladen...

Psychologische hulp

Over het motief van de dader is nog niets bekend. Wel heeft het Brusselse parket vannacht bevestigd dat de man zich gisterochtend om 10 uur had aangeboden in het politiebureau van Evere. Hij zou er "onsamenhangende opmerkingen" gemaakt hebben en "sprak over haat tegenover de politie".

De man vroeg om psychologische zorg, waarop de politiediensten de dienstdoende magistraat van het parket van Brussel contacteerden om een psychiatrische observatieprocedure te starten. "Na verificatie bleek dat de persoon niet aan de wettelijke voorwaarden voldeed, aangezien hij bereid was vrijwillig een psychologische behandeling te ondergaan", klinkt het.

De man had zich gisterochtend al aangeboden in het politiebureau van Evere. Hij zou er "onsamenhangende opmerkingen" gemaakt hebben en "sprak over haat tegenover de politie"

De politie heeft hem vervolgens begeleid naar de psychiatrische eenheid van het universitair ziekenhuis Saint-Luc voor een opname en bleef ter plaatse totdat de man door de verpleegkundigen werd overgenomen. "Enkele uren later werd contact opgenomen met het ziekenhuis en bleek dat de persoon in kwestie het ziekenhuis had verlaten", luidt de mededeling. Bij het ziekenhuis zelf was vandaag niemand bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen