Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

President Biden bevestigt Amerikaanse klimaatambities tijdens klimaattop in Egypte: "VS zullen de emissiedoelen halen tegen 2030"

"De Verenigde Staten zullen de uitstoot van broeikasgassen verminderen om de klimaatdoelen in 2030 te halen", dat heeft president Joe Biden gezegd tijdens een toespraak op de VN-klimaatconferentie in Egypte. Biden verzekerde tijdens zijn speech dat de VS zich zullen houden aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs, ondanks dat de vorige president Donald Trump beslist had om uit het akkoord te stappen.

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet de globale opwarming van onze planeet beperkt worden tot "ruim onder de 2 graden" en liefst anderhalve graad. Een ambitie die niet onderschreven werd door de vorige Amerikaanse president Donald Trump. Maar tijdens zijn toespraak op de klimaatconferentie in Egypte heeft Joe Biden, de huidige president, de internationale gemeenschap ervan verzekerd dat de VS die doelstellingen wel wil halen.

Sterker nog, "de Verenigde Staten zullen de uitstoot van broeikasgassen verminderen en zullen de klimaatdoelen in 2030 halen", aldus Biden die tijdens zijn toespraak ook excuses aanbood voor het besluit van Trump om uit het akkoord te stappen. De Verenigde Staten zijn een van de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld.

Ik kan hier staan als president van de Verenigde Staten van Amerika en met vertrouwen zeggen dat wij onze emissiedoelstellingen tegen 2030 zullen halen

Amerikaans president Joe Biden

"De klimaatcrisis gaat over menselijke veiligheid, economische veiligheid, milieuveiligheid, nationale veiligheid en vormt een existentiële bedreiging voor de planeet", zei Biden. "De Verenigde Staten beloven hun steentje bij te dragen aan de bestrijding ervan. Ik kan hier staan als president van de Verenigde Staten van Amerika en met vertrouwen zeggen dat wij onze emissiedoelstellingen tegen 2030 zullen halen."

Oorlog in Oekraïne

Biden is op dit moment onderweg naar de G20-top op het Indonesische eiland Bali, maar maakte een snelle tussenstop in Sharm-el-Sheikh om de eigen klimaatambities toe te lichten en de andere landen op te roepen hun uiterste best te doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Tijdens zijn toespraak had hij het ook over de oorlog in Oekraïne. "Tegen deze achtergrond is het dringender dan ooit dat we onze klimaatverbintenissen verdubbelen, de oorlog in Rusland maakt de noodzaak om de wereld van haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te helpen alleen maar dringender," aldus de Amerikaanse president.

BEKIJK - "We snellen vooruit om ons deel te doen om de klimaathel tegen te gaan": de Amerikaanse president Joe Biden spreekt klimaattop toe:

Videospeler inladen...

Meest gelezen