Albert geniet van z'n oude dag in het rusthuis in Belsele. Rechts staat een foto van Albert met zijn vlag.

Albert (106) uit Sint-Niklaas is de oudste oud-strijder van België: "Elke dag opstaan met een smile"

Albert Van Raemdonck (106) is de oudste man van Sint-Niklaas én de oudste oud-strijder van België. Hij is één van de oud-strijders die de 18-daagse veldtocht tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Tot zijn 100ste verjaardag was Albert nog vaandeldrager bij de optocht van de oud-strijders.

"Van toen ik kon lopen, heb ik aan het standbeeld gestaan op 11 november", vertelt Albert fier. "Later heb ik er de vlag van de NSB (De Nationale Strijdersbond België) gedragen. Tot m'n 100 jaar stond ik paraat op 11 november."

Drie liedjes, elk jaar opnieuw

Albert droeg er niet alleen de vlag, hij was ook een trompettist.  Hij herinnert zich levendig hoe hij elk jaar 3 liedjes moest zingen. "Naar Wijd en Zijd, de Brabançonne en de Vlaamse Leeuw – ge kunt peinzen dat ik ze na al die jaren wel vanbuiten kon hé?", grapt hij.

Op de vraag of hij zich de Brabançonne nog herinnert, begint Albert dan ook spontaan te zingen. "Sol mi fa sol la si do si do mi re mi do si do re re re do si do, en zo verder. De muzieknoten ken ik allemaal vanbuiten. Maar de echte woorden? Dat is wat anders."

Dat Albert de noten helemaal uit het hoofd kent, is geen toeval. "Ik heb altijd klaroen gespeeld, ook op de herdenking 11 november, zelfs tot m'n 100ste." Bij het vertellen over zijn geliefde klaroen neuriet Albert zacht het deuntje van The Last Post mee. Sinds zijn 100ste heeft Albert niet meer aan het standbeeld gestaan. "Met mijn vlag was ik de man hé, maar zonder ben je niets meer hé. Maar enfin, het is zo", zucht hij.

Beluister de fijne babbel met Albert hieronder en lees dan verder:

Jeugdherinneringen aan Wapenstilstand

Albert herinnert zich nog hoe men vroeger 11 november herdacht. "Eerst gingen we altijd naar de missen, en na de kerk trokken we naar het standbeeld op het kerkhof. Het was de enige dag van het jaar dat er geen school was. In die tijd kreeg je ook geen betaalde verlofdag op 11 november, maar daar heb ik geen last van gehad als kind."

Albert is met zijn 106 lentes een kranige oude man. Hij is ook heel lang zelfstandig blijven wonen: hij zit nog maar een jaar of 5 in het rusthuis in Belsele. "Ik word oud hé, ik nader mijn einde. Er zijn er weinigen van mijn ouderdom en er is hier genen enen in Sint-Niklaas zo oud als ik. Dat vind ik zo plezierig", glundert hij.

106 worden door te lachen, jezelf te zijn, en goed te slapen

En wat Alberts geheim is om zo oud te kunnen worden? "Ha!", lacht Albert. "Ik wist dat ge dat ging vragen. Elke dag opstaan met een smile. Ik kon altijd goed opstaan. Ik ben ook altijd hetzelfde van karakter: ik ben gelijk of ik ben, dat is misschien nog een geluk. En ik kan goed slapen. Da's ook al veel hé?", aldus de oud-strijder.

Meest gelezen