Robotkatten helpen bewoners met dementie in Gents woonzorgcentrum

Bewoners van woonzorgcentrum Zuiderlicht in Gent kunnen sinds kort met twee robotkatten omgaan. De robotkatten zorgen voor laagdrempelige interacties met bewoners die in een vergevorderd stadium van dementie zitten. Als de bewoners hen strelen reageren de katten door te miauwen, te spinnen of door kleine bewegingen van hun hoofd en poten. Volgens teamcoach Sabrina Van Ooteghem kalmeert het de bewoners en "ontlokken ze reacties van degenen die anders op niets zouden reageren."

Bij wzc Zuiderlicht willen ze sterk inzetten op activering. Voor bewoners met jongdementie gebeurt dat door verschillende activiteiten te organiseren zoals op reis gaan, zwemmen of fitnessen, maar voor bewoners in een vergevorderd stadium is dat niet altijd een mogelijkheid.

Daarom kozen ze een jaar geleden om een robotkat in huis te halen die speciaal voor mensen met dementie gemaakt is. "Wanneer mensen in een vergevorderd stadium van dementie zitten, hebben zij het zeer moeilijk om te communiceren en hun gevoelens te uiten", zegt teamcoach Sabrina Van Ooteghem. "We merken dan wanneer er echte dieren op bezoek komen dat het een sterk therapeutisch effect heeft op de gevoelswereld van de bewoners. De eerste kat had zoveel succes dat we ons ondertussen ook een tweede hebben aangeschaft."

Het zorgcentrum heeft naast de twee robotkatten ook een robothond, een echt konijn en cavia's. "We overwogen eerst om echte dieren te nemen, maar je moet ook nadenken over de veiligheid van de dieren en de bewoners", vertelt van Ooteghem. "De robotpoes waar we nu mee werken blijft ongeveer drie uur actief en ligt dan op hun schoot  of ze nemen hen mee als ze wandelen. Ze krabben ook niet wat bij een echte kat natuurlijk wel zou kunnen gebeuren. Echte dieren zouden ze ook continu snoepjes of verkeerde voeding geven waardoor het eigenlijk een win-winsituatie is."

De robotkat neemt eigenlijk wat angst en onrust weg en geeft de bewoners ondertussen wat genegenheid
Sabrina Van Ooteghem, teamcoach wzc Zuiderlicht

"Als je een bewoner hebt die zich angstig voelt dan gaan we ons daar natuurlijk ook zelf bij zetten want het persoonlijk contact primeert nog steeds. We merken wel dat wanneer we de robotpoes erbij leggen dat dat geen communicatie vergt van hen en dat het gewoon vertrouwen opwekt. Veel mensen hebben vroeger ook huisdieren gehad waardoor ze er soms spontaan beginnen tegen te praten of beginnen te strelen. Ze beschouwen dat eigenlijk als een echt huisdier wat mooi om te zien is."

Naast de robotkatten en robothond wil Zuiderlicht inzetten op echte dieren. "Er zijn aaidieren die naar hier op bezoek komen, hiernaast hebben we een kinderboerderij en een van onze bewoonsters is vrijwilliger bij het asielcentrum van Gent. We proberen dus op ieders eigen belevingswereld in te zetten of dat het nu met een echt dier of een robotkat is. Als er organisaties met dieren zijn die met ons willen samenwerken mogen ze zich altijd melden (lacht)."

Meest gelezen