Radio2

Medewerkers en patiënten O.L.V van Lourdesziekenhuis in Waregem fietsen voor Wereld COPD-Dag

In het O.L.V-ziekenhuis in Waregem, en in heel wat ziekenhuizen in ons land, nemen patiënten met de chronische longaandoening COPD het op de hometrainer op tegen het ziekenhuispersoneel. Dat doen ze om de ziekte onder de aandacht te brengen. In ons land lijden zo'n 800.000 mensen aan de COPD, waardoor patiënten gaan hoesten en kortademig zijn. Wielrenners Sep Vanmarcke en Tim Declercq, beide West-Vlamingen, kwamen de patiënten en het personeel in Waregem aanmoedigen. 

Het is vandaag Wereld COPD-Dag, wereldwijd wordt extra aandacht besteed aan de chronische longziekte. In het ziekenhuis van Waregem fietsten daar vandaag medewerkers tegen COPD-patiënten in de inkomhal van het ziekenhuis. "In ons land alleen al zijn er naar schatting zo’n 800.000 mensen met COPD, maar bij meer dan de helft van de mensen is de diagnose nog niet vastgesteld", vertelt longarts Sarah Bostoen.

De chronische longziekte zorgt ervoor dat de luchtwegen geleidelijk aan vernauwen waardoor patiënten meer hoesten en last hebben van kortademigheid. "Door vandaag te fietsen willen we de ziekte in de kijker zetten. We hopen dat het bij mensen met dezelfde symptomen een belletje doet rinkelen en dat zij zich eens laten controleren bij een longarts", zegt Sarah Bostoen.

Radio2

Sportieve supporters

De fietsende medewerkers en COPD-patiënten in het ziekenhuis konden rekenen op de steun van de wielrenners Sep Vanmarcke en Tim Declercq. Ze fietsten elk 10 minuten mee. Ze moesten dat doen met een gezichtsmasker en een zware rugzak om zo te ervaren wat het is om COPD te hebben. "Als wielrenner kom je ook vaak in ademnood, dus je weet wat het is. Alleen hebben wij dat in volle inspanning terwijl die mensen daar dagelijks mee geconfronteerd worden", zegt Sep Vanmarcke. 

Meest gelezen