"Te weinig asbestkeurders", immobiliënorganisatie vraagt uitstel verplichte uitreiking asbestattest bij verkoop woningen

De Confederatie van Immobiliënberoepen vraagt dringend een oplossing voor de vertraging bij de uitreiking van asbestattesten. Vanaf 23 november is zo een attest verplicht voor de verkoop van alle woningen die voor 2001 gebouwd zijn. "Er zijn te weinig asbestkeurders in Vlaanderen", waarschuwt Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen.

Veel mensen die hun huis dat voor 2001 is gebouwd, willen verkopen of schenken en een asbestattest moeten aanvragen, zullen dat attest pas na Nieuwjaar ontvangen en dan pas hun woning kunnen verkopen. De vertraging van de asbestattesten maakt veel oude woningen tot na Nieuwjaar dus onverkoopbaar. Dat meldt de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen woensdag in een open brief aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Wie een woning verkoopt die gebouwd werd voor het jaar 2001, is vanaf 23 november verplicht een asbestattest ter beschikking te stellen van de kopers. Dat moet er voor zorgen dat kopers beter geïnformeerd zijn over de noodzakelijke verwijderingswerken en het aanwezige asbest. De OVAM maakte dinsdag bekend dat ze sinds 15 september al 783 asbestattesten heeft afgeleverd.

Eigenaars zullen hun woning pas na Nieuwjaar kunnen verkopen omdat ze geen asbestattest hebben

Kristophe Thijs, CIB Vlaanderen

Maar sectororganisatie CIB Vlaanderen trekt woensdag aan de alarmbel. "Nu aanvragen om een asbestkeuring te krijgen, betekent dat er half januari of eind januari 2023 de keurder pas kan langskomen. Dat betekent dat je de komende tweeënhalve maand je woning niet kan verkopen omwille van het feit dat er onvoldoende asbestdeskundigen zijn. Het is onze taak om bij de bevoegde minister, minister Demir, aan de alarmbel te trekken", zegt Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen.

Volgens Thijs zijn er vandaag slechts een 200-tal asbestkeurders actief die gemiddeld slechts twee keuringen per (werk)dag kunnen uitvoeren. Vorig jaar werden er in Vlaanderen ongeveer 90.000 woningen verkocht, dat is net geen 250 woningen per dag. "De erkenning en certificering van asbestdeskundigen verloopt te traag. Er zijn op dit ogenblik te weinig deskundigen om de inventarisatie en attestatie binnen een redelijk tijdsbestek uit te voeren. De planning bij de deskundigen zit overvol", klinkt het.

De Confederatie vraagt Vlaams minister van Omgeving Demir om asbestdeskundigen die geslaagd zijn voor hun examen, sneller hun vergunning te geven of anders de datum van 23 november uit te stellen.

Veel onzekerheid, zowel voor de koper, de verkoper als de makelaar

vastgoedmakelaar Filip Dewaele

Ook Dewaele Vastgoedgroep sluit zich daarbij aan. "We zien dat veel verkopers die nu zo een attest aanvragen, pas na Nieuwjaar hun certificaat zullen ontvangen en dus ook dan pas hun woning kunnen verkopen", zegt voorzitter Filip Dewaele. 

"Ook al vinden ze voordien een overeenkomst met een mogelijke koper: hun compromis is niks waard als dat vanaf 23 november ondertekend wordt zonder dat er een asbestattest voorligt. Dat creëert heel wat onzekerheid, zowel voor de koper, de verkoper als de makelaar."

BEKIJK - De Inspecteur legt in "De markt" uit wat het verplichte asbestattest vanaf 23 november betekent voor mensen die hun woning willen verkopen of schenken:

Videospeler inladen...

In een reactie zegt OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de ongerustheid te begrijpen, maar ze nuanceert ook. Volgens de maatschappij hebben heel wat verkopers en hun makelaar tot kort voor de deadline gewacht om een asbestdeskundige te contacteren, waardoor er nu inderdaad "volle agenda's en langere wachttijden zijn bij een aantal deskundigen", aldus OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. 

Maar niet bij allemaal, benadrukt OVAM, andere deskundigen hebben wel nog ruimte. "Tijdig, verschillende deskundigen contacteren is dus de boodschap."

De OVAM-woordvoerder wijst er nog op dat de groep met asbestdeskundigen voortdurend aangroeit. Momenteel zijn er 251 asbestdeskundigen gecertifieerd. "Zij zouden in theorie 500 tot 1.000 asbestinventarisaties per dag aankunnen indien ze dit voltijds doen. Dat is een stevige basis.", klinkt het.

Meest gelezen