Leuvense vzw Lucas for Life wil de dood bespreekbaar maken voor kleuters

Praten met kinderen over de dood mag geen taboe zijn. Dat vindt vzw Lucas for Life. Daarom ontwikkelde de Leuvense organisatie een educatief pakket waar scholen zelf mee aan de slag kunnen.

“Doodgewoon. In de kleuterklas aan de slag met het thema dood”: zo heet het nieuwe online platform van vzw Lucas for Life. Op die website vinden scholen tips en ideeën om de dood bespreekbaar te maken bij kleuters. 

De bedoeling is dat leerkrachten die ideeën zelf verder uitwerken. "Dat kan via knutselactiviteiten, maar ook via een uitstap naar de begraafplaats of de begrafenisondernemer bijvoorbeeld. Het kan ook luchtig zijn", zegt Ineke Haegemans van vzw Lucas For Life.

Als mensen dat thema van jongs af aan bespreekbaar kunnen maken, wordt die drempel veel lager

Volgens vzw Lucas for Life is het heel belangrijk om over de dood te kunnen praten. "We merken dat er nog altijd een taboe rust op praten over de dood, zeker met kinderen", zegt Haegemans. "Door het bespreekbaar te maken, leer je kleuters dat ze alles mogen vragen. Als zij iemand verliezen, gaat het misschien meer ruimte bieden om erover te praten. En praten zorgt ervoor dat je iets kan verwerken."

Haegemans verwijst daarbij naar Lucas Bruyland, die op 8-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. "De ouders van Lucas vonden het moeilijk om er met hun zoontje over te spreken. Als mensen dat thema van jongs af aan bespreekbaar kunnen maken, wordt die drempel veel lager."

Het platform is gratis beschikbaar via www.doodgewoonindeklas.be

Meest gelezen