Pieter Coussaert tijdens de viering van zijn 100e verjaardag, vorig jaar

Oudste Belgische overlevende van D-Day overleden in Nieuwpoort

In Nieuwpoort is Pieter Coussaert gisteren overleden. Hij was 101, en de oudste overlevende van ons land van de landing in Normandië. En ook één van de oprichters van de Belgische Marine.

Pieter Coussaert is 101 geworden. Vorig jaar kreeg hij nog een militaire hulde op zijn 100ste verjaardag. Coussaert is de enige overgebleven ex-millitair van ons land die de landing van Normandië overleefde. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij als matroos met zijn visserschip in Groot-Brittannië. Het schip werd door de Britten ingelijfd om mee te patrouilleren op zee. Op D-day (6 juni 1944) bleef hij met zijn schip op zee om Duitse onderzeeërs te onderscheppen. 

Pieter Coussaert is ook één van de oprichters van de Belgische Zeemacht op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Uit de "Royal Navy Section Belge", waarin hij diende, ontstond op 1 februari 1946 officieel de Zeemacht.

Meest gelezen