Insectenkwekers in spe leren de kneepjes van het vak bij Thomas More in Geel

Op de Thomas More-hogeschool in Geel zijn 16 mensen een cursus insecten kweken en verwerken aan het volgen. De theorielessen startten eind september en nu zijn ook de praktijklessen gestart. Insecten, zoals sprinkhanen, krekels en ook meelwormen, worden steeds meer gebruikt in de voedingsindustrie. Ze worden als duurzamer gezien, omdat er minder water, energie, plaats en grondstoffen voor nodig zijn, dan bijvoorbeeld in de veeteelt.

De cursus insecten kweken en verwerken bij de Thomas Morehogeschool in Geel duurt zo'n 2 maanden. 16 mensen doen mee. "Dat is het maximum dat mee kan doen en daar zaten we snel aan", zegt Isabelle Noyens van Thomas More. De interesse is dan ook groot. "De volgende cursus zal rond april starten en daar zijn nu al mensen voor ingeschreven." De huidige cursisten zijn eind september begonnen met theorielessen. Daarin kwam onder meer ook de bestaande wetgeving over het kweken en verwerken van insecten aan bod. Nu wordt de theorie ook omgezet in de praktijk. Eind november zit de cursus erop.

Insecten worden meer en meer gezien als het voedsel van de toekomst. "Er is nood aan alternatieve eiwitbronnen. De wereldbevolking is aan het toenemen en alle mensen hebben voldoende eten nodig. Insecten kunnen dat eiwit geven. Ze kunnen ook duurzaam gekweekt worden. Ze kunnen in de hoogte in bakken gekweekt worden (zodat er minder plaats innemen, red.). Ze verbruiken ook veel minder water. De zwarte soldatenvlieg kan ook afval verwerken tot nuttige eiwitten."

Ik denk dat het voor ons, landbouwers, een belangrijke taak is om hier ook oog voor te hebben en toekomst in te zien

Tim Mertens, varkenskweker

"Ik brouw zelf bier", vertelt Sam Vanderstraeten, een van de cursisten. "Daar worden granen bij verbruikt en heb je ook restfracties, zoals draf. Die wordt nu vaak aan koeien gegeven, maar ik wil eens bekijken of ik er iets duurzamer mee kan doen, zoals insecten kweken. Ik eet zelf al ruim 25 jaar insecten dus ik zie daar wel iets in."

Cursist Tim Mertens denkt erover om varkens in te ruilen voor insecten. "Wij hebben thuis een varkensbedrijf. Mijn broer en ik zijn op zoek naar een andere manier om aan de kost te komen binnen de landbouw. Een insect is een dier en dat moet verzorgd worden door een landbouwer. Ik denk dat het voor ons, landbouwers, een belangrijke taak is om hier ook oog voor te hebben en toekomst in te zien. En hopelijk is er zo ook toekomst voor de landbouwsector zelf."

Meest gelezen