E40 richting Brussel hele weekend afgesloten vanaf Merelbeke door afbraak oude brug: zo kan je omrijden

Dit weekend wordt opnieuw een oude brug afgebroken op de E40 tussen Gent en Brussel in Erpe-Mere. De snelweg richting Brussel zal al vanaf Merelbeke volledig afgesloten zijn tussen vanavond 22 uur en maandagochtend 5 uur. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor verkeershinder. Richting Gent blijft de E40 wel open. Ook het treinverkeer kan hinder ondervinden. NMBS raadt aan om de reisplanner te raadplegen.

Vorig weekend ging de oude brug van de E40 over de Merestraat in Erpe-Mere al tegen de vlakte, dit weekend is het de beurt aan de nabijgelegen brug van de E40 over de spoorlijn Brussel-Oostende.

Tijdens de werkzaamheden blijft de snelweg in de richting van de kust open, maar in de richting van Brussel zal de E40 het hele weekend afgesloten zijn. "Vanaf vrijdagavond 20 uur wordt het aantal rijstroken op de E40 trapsgewijs afgebouwd tot een volledige afsluiting tegen 22 uur", zegt het Agentschap Wegen en Verkeer. "Meteen daarna starten we met de voorbereidingen voor de afbraak." De snelweg zal dicht zijn tot maandagochtend 28 november om 5 uur.

In het weekend van 25 november is de E40 richting Brussel al dicht vanaf Merelbeke. Omrijden via de E17.

Meer nog, de E40 wordt al afgesloten vanaf Merelbeke. Je moet dan via de ring rond Gent (R4) – maar nog beter al vanaf Zwijnaarde - naar de E17 richting Antwerpen. Richting Limburg rij je dan beter door naar Antwerpen. Wie naar Brussel wil, gebruikt de N16 in Temse om zo naar de A12 in Willebroek te rijden. 

Vanuit Kortrijk naar Brussel? Navigeer dan via Doornik en de E429 naar de hoofdstad. Regionaal verkeer vanuit Gent en Wetteren naar Aalst of Ninove kan beter via de N9. Let op: ook de opritten van Merelbeke, Wetteren en Erpe-Mere op de E40 naar Brussel zijn het hele weekend dicht. Op het kaartje hieronder zie je alle omleidingen.

(c) AWV

De brug van de E40 over de spoorlijn Brussel-Oostende en de brug in de Merestraat over de snelweg in Erpe-Mere zijn gebouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ze zijn dringend aan vervanging toe. De werkzaamheden zijn gestart in juli van dit jaar en duren nog tot februari 2024. 

En de trein?

Wie dit weekend met de trein reist tussen Brussel en Oostende moet rekening houden met gewijzigde vertrektijden. "De rechtstreekse treinen worden omgeleid via een andere spoorlijn en verliezen daardoor een kwartier", zegt woordvoerder Bart Crols van NMBS.  "We raden reizigers aan om onze reisplanner te raadplegen. Die houdt sowieso rekening met de aanpassingen dit weekend."

Meest gelezen