Iedereen ging rechtstaan en in de handen klappen na de onverbloemde oproep van een 10-jarig Ghanees meisje.

10-jarig meisje uit Ghana zorgt voor lang applaus op de COP met onverbloemde oproep: "Wanneer betaal je ons terug?"

Opmerkelijk moment op de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh: de 10-jarige Nakeeyat Dramani Sam, de jongerenklimaatambassadrice voor Ghana, heeft met een emotioneel pleidooi voor actie en daadkrachtige beslissingen een volle zaal spontaan doen rechtveren en een lang applaus geoogst van iedereen, de voorzitter van COP27 incluis. 

Nakeeyat kwam voor een volle zaal met onderhandelaars en diplomaten meteen terzake: "Mag ik een simpele vraag stellen? Wanneer betaal je ons terug?" zei ze. Dramani hield een bordje in de lucht met "Payment Overdue" (betaling is over tijd). 

Ze bracht de ingewikkelde onderhandelingen in Egypte voor minder broeikasgassen en een fonds voor arme landen tot de essentie terug: "Toon je hart en maak zelf de rekening. Het is een noodgeval", zei ze. Nakeeyat verwees naar het feit dat haar land nu al een zware prijs voor de klimaatverandering betaalt "nadat de planeet door sommigen in brand is gestoken. Ik heb een eenvoudige vraag voor degenen die het vuur hebben aangestoken. Wanneer betaal je ons terug", richtte ze zich rechtstreeks tot de westerse landen. Ghana werd onlangs nog getroffen door zware overstromingen. 

"Alsjeblief, klimaatafgevaardigden, toon moed en word onze helden", zei ze met een oproep voor meer actie om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad enerzijds, en een klimaatrampenfonds anderzijds. Waarna een lang applaus losbarstte, en iedereen in de zaal recht ging staan voor een lange ovatie, voorzitter Sameh Shoukry incluis, terwijl Nakeeyat het bordje met "de betaling is over tijd" nogmaals in de hoogte stak. 

BEKIJK - De oproep van de klimaatambassadrice voor de jeugd in Ghana: "Wanneer betaal je ons terug? Jullie zijn over tijd" (ruwe beelden):

Videospeler inladen...

Meest gelezen