imagebroker.com

Van "123456" tot "password": dit zijn de meest gebruikte wachtwoorden van 2022 in België

Belgen blijken nog steeds fan van een eenvoudige cijfercombinatie en wereldwijd blijft "password" het populairste wachtwoord. Dat blijkt uit een nieuw rapport van wachtwoordbeheerder Nordpass die op zoek ging naar de tweehonderd meest gebruikte wachtwoorden in 2022.   

Hoewel wereldwijd de aandacht voor cyberveiligheid toeneemt, blijven sommige Belgen toch nog steeds verknocht aan kinderlijk simpele wachtwoorden. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe studie van wachtwoordbeheerder Nordpass die de podcast 'Het Uur van de Waarheid' kon inkijken. Nordpass achterhaalde de tweehonderd meest gebruikte wachtwoorden in een dertigtal landen.

Iets meer dan duizend Belgen blijven volgens het onderzoek vasthouden aan het wel erg gemakkelijke "123456" dat vorig jaar ook bovenaan stond. Cyberexperten berekenden dat zo'n wachtwoord in nog geen seconde te achterhalen is door mogelijke hackers. Andere snel te kraken paswoorden die in de top tien opduiken zijn het Engelse woord "password" en de toetsencombinatie "azerty". 

De Belgische top tien meest gebruikte wachtwoorden

  1. 123456
  2. akubisa2020
  3. letmein123
  4. 303030
  5. ilove12345@
  6. password
  7. Garba3060
  8. azerty
  9. sonia
  10. 123456789

BELUISTER - De volledige podcast "Het uur van de waarheid":

Gemak en persoonlijkheid boven veiligheid

Nog te veel mensen verkiezen snelheid en gebruiksgemak boven veiligheid, betoogt Nordpass. "123456" blijkt ook in andere landen heel populair."Password" voert de internationale ranglijst zelfs aan ook al is het door hackers in minder dan een seconde te achterhalen. 

Daarnaast kiezen ook nog bijzonder veel internetgebruikers ervoor om hun eigen naam of die van een huisdier in hun wachtwoord te gebruiken. Maar ook onze persoonlijke voorkeuren komen terug. Nordpass achterhaalde dat de popcultuur bijvoorbeeld een grote rol speelt in hoe we ons online beveiligen. Beroemde artiesten, maar evengoed veelverkochte videogames, modemerken of auto's zijn terug te vinden in de wachtwoorden die we gebruiken. Zelfs scheldwoorden als "fuck" of "fuckoff" blijken populair.

Verander van wachtwoord

Een tip die vaak opduikt, is om voor lange wachtwoorden te kiezen en die te doorspekken met kleine en hoofdletters, cijfers en vreemde tekens. Een goede reflex om een sterk paswoord te maken, zo klinkt het bij Nordpass, maar het is daarnaast ook van belang om hetzelfde wachtwoord niet voor verschillende platformen zoals mailboxen, socialemedia-accounts en webwinkels te gebruiken.

Wanneer een wachtwoord toch toevallig gehackt wordt, hebben internetcriminelen meteen toegang tot verschillende accounts. Probeer daarom voor elk platform afzonderlijk een ander paswoord te kiezen. Moeilijk om te onthouden? Een wachtwoordmanager die met een gecentraliseerd paswoord de wachtwoorden van verschillende accounts bijhoudt, een beetje zoals een bankkluis, kan de oplossing zijn.  

Probeer daarnaast ook regelmatig van wachtwoord te veranderen. Het gebeurt soms dat lijsten met wachtwoorden het internet rondgaan na een datalek. Door af en toe van wachtwoord te veranderen voorkom je dat andere mensen op jouw accounts geraken. Wil je trouwens weten of je betrokken was bij zo'n lek en of anderen jouw gegevens hebben? Dat kan via websites als "Have I been Pwned?" of Firefox monitor

Bekijk in onderstaande video hoe je het best met wachtwoorden omgaat

Videospeler inladen...

Tweestapsverificatie

Maar nog veiliger dan een goed wachtwoord is de tweestapsverificatie. Veel bedrijven gebruiken dat al om hun werknemers te laten inloggen op bedrijfsprofielen. Naast het invoeren van een wachtwoord wordt ook bevestiging gevraagd via een automatisch telefoontje of een sms met een code in. Voor sommige mensen een hinderlijke omweg, maar wel een die het intercriminelen veel moeilijker maakt.

Tweestapsverificatie verbetert de veiligheid significant
Miguel De Bruycker, directeur Centrum voor Cyberveiligheid België
imagebroker.com

"Aan een code die naar jouw persoonlijk gsm-nummer is gestuurd, kunnen hackers niet of toch veel moeilijker", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB) in Het Uur van de Waarheid op Radio 1. "Tweestapverificatie verbetert de veiligheid significant."

Al zouden het wachtwoord en de tweestapsverificatie binnenkort ook wel eens iets uit het verleden kunnen zijn. In mei van dit jaar kondigden techgiganten Google, Microsoft en Apple namelijk aan dat ze samen werken aan wachtwoordloze inlogprocedures. Als een fysiek apparaat, zoals een laptop of gsm, ontgrendeld is, zouden gebruikers zonder in te loggen op websites, apps en andere digitale diensten moeten geraken.

BEKIJK - Linde Merckpoel geeft tips om een goed wachtwoord te kiezen in de rubriek "Silver surfers" in "Iedereen beroemd" (30/09/2022):

Videospeler inladen...

Meest gelezen