Radio 2

Avonturier en wereldreiziger Matthieu Bonne (bekend van "Kamp Waes") is ereburger van Bredene

Matthieu Bonne is ereburger geworden van zijn gemeente Bredene. “Hij leverde niet alleen buitenmenselijke sportprestaties, maar draagt ook het DNA van Bredene in zich”, aldus een fiere burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit). 

“Het ereburgerschap kan je niet aanvragen”, steekt Vandenberghe van wal. “Je wordt voorgedragen door het college en de titel wordt bekrachtigd door de gemeenteraad.” Matthieu Bonne leverde de afgelopen jaren bovenmenselijke prestaties in extreme sporten. Zo schreef hij al de Marathon des Sables op zijn palmares maar ook de beklimming van drie Alpentoppen: Mont Blanc, Matterhorn en Eiger. Hij zwom de kust af tussen Knokke en De Panne in minder dan 24 uur. De meeste bekendheid verwierf hij wellicht door zijn deelname aan het tv-programma "Kamp Waes". 

BEKIJK - Matthieu Bonne zwemt onze kustlijn af ("Het journaal", 15 september 2020):

Videospeler inladen...

“Sportprestaties op zich zijn niet voldoende om ereburger te kunnen worden", gaat Steve Vandenberghe verder, "je moet ook het DNA van Bredene meedragen.” Dat betekent volgens de burgemeester dat je een warm hart moet hebben, doorzettingsvermogen en positivisme moet tonen en ook een voorbeeldfunctie hebben. “Als je daarnaast dan ook nog eens als een soort van ambassadeur van onze gemeente Bredene naambekendheid geeft tot ver buiten de gemeentegrens, dan is het helemaal top”, besluit Vandenberghe. 

Radio 2

Bonnes ereburgerschap werd in november 2020 al toegekend maar kon door zijn drukke agenda en de coronapandemie nu pas uitgereikt worden.

Waanzinnig blij

“Dit is een waanzinnige erkenning”, reageert Bonne blij. “Dit ereburgerschap betekent meer voor mij dan sommige uitdagingen die ik al volbracht heb. Bredene betekent zoveel voor mij. Het is de plaats waar ik ben opgegroeid en waar ik ontelbare uren heb gefietst, gelopen en gezwommen. Bredene is een warme topgemeente en ik ben terecht fier een Bredenaar te zijn.”

Bonne droeg zijn titel meteen op aan zijn opa, die op de plechtigheid aanwezig was. “Hij was vroeger ook zo sportief en als ik een uitzonderlijke prestatie lever, dan ben ik trots om hem dat te laten weten. Hij heeft trouwens ook al de Mont Ventoux bedwongen met de fiets.”

Bonne jaagt zijn dromen achterna en wil als extreme-sportbeoefenaar geen onderscheid maken tussen zijn behaalde trofeeën. “Maar mentaal was de Belgian Swim langs de kust van Knokke naar De Panne de zwaarste prestatie omdat ik ook de hele nacht moest doorzwemmen”, herinnert Bonne zich nog goed. 

Bonne is aan het trainen voor een volgende uitdaging, waar hij nog niet veel kan over zeggen. “Deze titel is alsof er hout op het vuur wordt gesmeten om verder te doen. Het beloven zotte dingen te worden”, aldus lacht Bonne.      

Radio 2

Meest gelezen