MBE-Photography

Garnalenexplosie voor kusten van België en Zeeuws-Vlaanderen: "Vangsten van 4.000 kilo in paar dagen tijd"

Tussen Oostende en Vlissingen stikt het op dit moment van de garnalen. Vissers spreken zelfs van een garnalenexplosie. Dat signaleren onze Nederlandse collega’s van de regionale Omroep Zeeland. “Ik hoor dat er de afgelopen tijd vangsten zijn geweest van 3.000 à 4.000 kilo in amper 3 à 4 dagen tijd. Normaal gesproken zijn garnalenvissers al blij met 2.000 kilo in een hele week”, zegt zeeonderzoeker Willem den Heijer tegen VRT NWS.

Hoewel het strikt genomen een kreeftachtige is, werd de grijze garnaal afgelopen zomer uitgeroepen tot vis van het jaar. En kennelijk voelen de beestjes zich nu plots heel goed thuis in onze wateren, zo stellen Belgische en Nederlandse garnalenvissers vast.

“Nadat we een vrij lange periode hebben gekend van matige vangsten, ook voor de Belgische kust, werden de vissers vanaf eind september plots geconfronteerd met vrij ruime vangsten”, zegt de Willem den Heijer, die het visbestand voor onze kusten in de gaten houdt.

Wat is nu zo’n garnalenexplosie? “Eens in de zoveel tijd heb je een ware explosie waarbij er plots veel garnalen zijn in een redelijk klein gebied”, legt de Nederlandse zeeonderzoeker uit.  

De huidige garnalenexplosie werd half september voor het eerst opgemerkt voor de kust van Zuid-Holland en verschoof in oktober zuidwaarts, richting Zeeland.  “En vorige week zaten ze plots voor de monding van de Schelde, tussen Oostende en Vlissingen.”

Uitzonderlijk

Garnalenexplosies zijn niet zo uitzonderlijk “Vier jaar geleden hebben we nog eens zo’n explosie gehad. Dan zie je dat plots Duitse garnalenvissers richting de Hollandse en zelfs Zeeuwse kusten komen”, blikt Den Heijer terug.  

De huidige explosie is wel uitzonderlijk omdat ze al vrij lang duurt, vanaf de tweede helft van september dus. “De garnalenvissers hebben al tweeënhalve maand niets te klagen over de vangsten.” 

“Tijdens een garnalenexplosie varieert de vangst per schip van 2.000 tot 6.000 kilo per week, afhankelijk van het geluk dat de schipper heeft. Ik hoor dat er de afgelopen tijd vangsten zijn geweest van 3.000 à 4.000 kilo in amper 3 à 4 dagen tijd. Normaal gesproken zijn ze al blij met 2.000 kilo in een hele week.” 

De huidige recordvangsten zijn een welgekomen meevaller voor de garnalenvissers, omdat ze zoals zovele sectoren kampen met de hoge brandstofprijzen. Maar van de recordopbrengst zal de consument volgens Den Heijer niet meteen iets merken aan de prijs in de winkel. 

De groothandelsprijs die de garnalenvissers op dit moment krijgen, blijft rond de 5 euro per kilogram hangen. Bij de vorige grote garnalenexplosie, in 2018, halveerde de prijs door het grote aanbod.

Verrassing

Een garnalenexplosie laat zich doorgaans moeilijk voorspellen, aldus zeeonderzoeker Den Heijer. “Eigenlijk kan er op elk moment van het jaar zo’n explosie plaatsvinden. De natuur zorgt vaak voor verrassingen.”

Vanwaar komt de huidige verrassing dan? Volgens Den Heijer heeft de huidige explosie alleszins niets te maken met de klimaatverandering.

“Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door een strook voor de kust waar op dit moment veel voedsel is én een ideale temperatuur voor de garnalen om er goed te gedijen.”

Nu het gevoelig kouder wordt, vreest Den Heijer dat de garnalen de komende tijd naar diepere wateren zullen trekken, waar het wat warmer is. “Dan moeten de garnalenvissers er achteraan, om ze nog te kunnen vangen, want het is altijd een kat-en-muisspel.”

Meest gelezen