Nicolas Maeterlinck

Honderden mensen nemen afscheid van overleden zanger Will Ferdy

In Antwerpen hebben honderden mensen de begrafenisplechtigheid bijgewoond van zanger Will Ferdy, die vorige week overleed. Onder andere Antwerps gouverneur Cathy Berx, Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) en radio- en tv-figuren Kurt Van Eeghem, Jo De Poorter en Bart Verbeeck (Showbizz Bart) waren erbij.

De urn met met de as van Will Ferdy werd op muziek van Enya de kerk binnengedragen en naast zijn foto en eretekens neergezet. Enkele honderden mensen woonden de plechtigheid bij, onder wie Antwerps gouverneur Cathy Berx, Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA), voormalig Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V), Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD), radio- en tv-presentatoren Kurt Van Eeghem, Jo De Poorter en Showbizz Bart, zangers Koen Crucke en Marc Dex, zangeres Connie Neefs en Mister Gay Belgium Maarten Truijen. 

BEKIJK - "Een geweldig artiest, en ook gewoon een hele fijne man. Ik kijk met veel liefde op hem terug":

Videospeler inladen...

Will Ferdy was een diepgelovig man en ging elke zondag naar de Sint-Anna-ten-Drieënkerk. Op zijn vast plekje vooraan lag zaterdag een witte roos. Zijn goede vriend Roger Nupie nam als eerste het woord en haalde warme herinneringen aan hem op. "Will was soepverslaafd. Bij elk van onze uitstapjes wilde hij altijd stoppen om een soepje te gaan eten. Dat woord mag voortaan met een verwijzing naar hem in de Van Dale."

Gouverneur Cathy Berx noemde Will Ferdy een "mooie mens, die de kracht had om te verbinden". Hoewel hij een monument van de Vlaamse muziek was, bleef hij altijd bescheiden, ingetogen en oprecht. Ze verwees ook naar zijn iconische interview van 52 jaar geleden waarin hij verklaarde homoseksueel te zijn en dat hij afsloot met de woorden van Frans auteur André Gide: "Het is beter gehaat te worden om wat men is, dan geliefd te worden om wat men niet is". Will Ferdy maakte daarmee de weg voor velen anderen vrij om zich ook te outen. "Antwerpen zal jou en je muziek nooit vergeten, dank u."

Ook voor ex-cultuurschepen Philip Heylen was Will Ferdy een groot chansonnier, een poëet, een icoon van het Vlaamse lied en een LGBTQIA+-pionier. "Hij was een taalkunstenaar en had veel aandacht voor verzorgd taalgebruik. Hij had een passie voor teksten, muziek en ook voor zijn publiek. Hij was een zanger in hart en nieren, gewoonweg ook een schone mens." 

Tijdens de plechtigheid was ook veel plaats voor muziek van onder meer zijn vaste pianobegeleider Jürgen De Smet en de zangeressen Yvette Ravell en Lily West. Pakkend moment was toen Koen Crucke "Mijn vriend" zong, een lied van Will Ferdy zelf. Op het eind van de uitvaart werd ook nog het lied "Belijdenis" van de overleden zanger gespeeld. Op de tonen van "Conquest of paradise" van Vangelis en onder luid applaus werd de urn met zijn as de kerk weer uitgedragen. 

Will Ferdy werd op 9 maart 1927 in Gent geboren als Werner Ferdinande. Hij startte zijn zangcarrière in 1948 en werd bekend met nummers als "Christine", "Belijdenis", "De stervende" en "Het schrijverke". Hij was zowel in Vlaanderen als in Nederland erg populair.

In 1970 outte hij zich op nationale televisie als homoseksueel, wat veel opschudding veroorzaakte, want hij was de eerste Vlaamse artiest die daar zo openlijk voor uitkwam. In 2001 werd Will Ferdy opgenomen in de eregalerij van Radio 2 voor "een leven vol muziek". Eind juni 2014 stopte hij definitief met optreden.

Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen