Chris Bosseloo

IN BEELD - Stokoude brug over E40 in Erpe-Mere gaat tegen de vlakte

In Erpe-Mere heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een oude brug over de E40 laten afbreken. De snelweg was hierdoor de hele nacht en ochtend in beide richtingen afgesloten. De werken gingen sneller dan verwacht waardoor het verkeer eerder dan gepland weer door kon.

Gisteravond om 21 uur werd de E40 tussen Gent en Brussel in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Reden daarvoor: het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) moest een oude brug over de E40 in Erpe-Mere uit de jaren 50 afbreken. Vooraleer de brug aan de Merestraat zou afgebroken worden, moest er eerst nog wat voorbereidend werk gebeuren. 

Zand en platen om te beschermen

"Eerst moet het wegdek afgeschermd worden met zand en platen", legt Jef Schoenmaekers van AWV uit. "Dat is nodig om de weg te beschermen tegen brokstukken van de brug." Die klus duurde ongeveer een uur. Daarna werd de brug effectief afgebroken. Vier kranen haalden de brug simultaan neer (zie foto's onder). Eens dat gebeurd was, moest alles opgeruimd worden en werd het wegdek nog gereinigd. 

Afbraak uur vroeger klaar

Alles verliep vlotter en sneller dan gepland, de brug was uiteindelijk al om 23 uur afgebroken, een uur vroeger dan in de planning stond. Daardoor konden de opruimingwerken ook vroeger beginnen en ging de E40 in de richting van de kust alweer open om 10 uur. Een uurtje later was dat ook het geval voor de andere richting. Om 11 uur was de snelweg helemaal open. 

Ook volgend weekend wordt aan de weg getimmerd, van vrijdagavond 25 november om 22 uur tot maandagochtend 28 november om 5 uur. Tijdens de werkzaamheden blijft de snelweg in de richting van de kust open maar in de richting van Brussel gaat de E40 het hele weekend dicht.

Chris Bosseloo
Chris Bosseloo
Chris Bosseloo
Chris Bosseloo

Meest gelezen