Foto: Peter Van den Wyngaert (littleplanet.com)

Familiefeest met bijna 1.000 man: familie Arts komt samen in Antwerpse Handelsbeurs voor familiefoto

Bijna 1.000 afstammelingen van de familie Arts zijn vandaag in de recent gerenoveerde Handelsbeurs in Antwerpen samengekomen voor “Artskesdag”. Tijdens deze reünie namen ze een familiefoto, waardoor 400 jaar familiegeschiedenis vastgelegd werd.

Het was geen traditioneel zondags familiefeestje in intieme kring vandaag in de Handelbeurs in Antwerpen. Maar liefst 922 familieleden van de familie Arts kwamen er samen om een grote familiefoto te maken. 

“We zijn met ongeveer 1.150 afstammelingen, waarvan er vandaag 922 aanwezig waren”, vertelt medeorganisator Charlotte Arts. “Het is begonnen bij “den bompa van Edegem” Willem Arts, die ook burgemeester was. Hij had elf kinderen, zeven van hen hebben kinderen gekregen, die op hun beurt ook elk acht kinderen kregen. Zo kom je op veel mensen”, lacht ze. 

Twee jaar voorbereiding

Het organisatiecomité, bestaande uit wel twintig familieleden, heeft meer dan twee jaar gewerkt om iedereen samen te krijgen. “Het is jammer genoeg geen jaarlijkse traditie want er kruipt veel werk in, maar de laatste keer dat we allemaal zijn samengekomen was in 2003. Toen waren we met 612”, zegt Charlotte. 

“Alles is altijd goed bijgehouden geweest. Maar we hebben ook in de archieven gekeken en de medewerking van de hele familie gevraagd om tot een volledige stamboom te komen.”

Van kleermakers tot professoren

Het oudste familielid op de bijeenkomst was 100 jaar en het jongste vijf dagen oud. 

Het oudste met het jongste familielid

In de familie zitten geestelijken, advocaten, professoren en het is vooral ook een kleermakersfamilie. Ook waren er mensen die de stamboom niet kenden en niet wisten dat ze van zo’n grote familie deel uitmaken. 

“We kennen nog veel familieleden van onze generatie en de generatie onder ons, maar die kleintjes kennen we natuurlijk niet meer”, zegt Christian Jacqmain, kleinzoon van “den bompa”. 

Ik heb veel jonge Artskes ontmoet. Het is buitengewoon, onbeschrijfelijk

Tante Titta Arts (94)

Toch is het leuk om zoveel mensen van de familie bij elkaar te hebben. “Ik heb veel jonge Artskes ontmoet, van alle generaties. Ik vind het buitengewoon, onbeschrijfelijk. En in zo’n mooi kader, echt Antwerps. We zijn er fier op”, zegt de 94-jarige tante Titta Arts. “De sfeer zat er in, het was een topfeest. We hopen het in de toekomst nog eens te kunnen organiseren”, besluit Charlotte.

Intussen liet Raf Arts op Facebook uit Turnhout weten dat hij niet op de hoogte was van het familiefeest. "Geen idee of we ook echt familie zijn, maar het is toch een achternaam die je niet veel tegenkomt. Ik zoek het in ieder geval uit, zodat we op het volgende familiefeest mee op de foto kunnen", laat hij weten.

Meest gelezen